fbpx

Испания планира сериозни стимули за фирми, които въведат 4-дневна работна седмица

Министерството на промишлеността и търговията в Испания планира да отпуска до 150 000 евро на малки и средни предприятия, които въведат четиридневна работна седмица, без да намаляват заплатите на служителите, съобщава БНР. Това е заложено в пилотен проект за намаляване на работното време, който се очаква да бъде публикуван в следващите дни.

Планът е следствие на споразумение между централното правителство и политическата партия „Повече държава“ (Más País) в замяна на подкрепата на държавния бюджет. Той е на стойност 10 милиона евро и ще обхване около 70 малки и средни предприятия, които се задължават да въведат 4-дневна работна седмица поне за две години.

Планът в момента е в процес на обществено обсъждане, като се очаква тази седмица да бъде приет, а от юни следващата година да влезе в сила на практика.

Целта му е да подобри производителността, равновесието между професионалния и личния живот, равните възможности и физическото и психическото здраве на работниците. От компаниите се очаква да обучат служителите си и да направят организационни промени, за да гарантират ефективност, която да компенсира по-високите разходи за заплати.

Според поддръжниците на проекта първите държави в света, които минаха на четиридневна работна седмица са показали добри резултати както за служителите, така и за предприемачите.

Като пример се дава Великобритания, където 86% от близо 70-те компании са доволни от намаляването на работната седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"