fbpx

Липсата на чужди компании бави големи руски газови проекти

Руски газохимически проекти, водени от Газпром и частния Сибур, се сблъскват със закъснения поради намаленото чуждестранно участие, показва доклад от декември на руската Централната банка, цитиран от Ройтерс..

Множество чуждестранни компании от основните икономически сектори, от търговията на дребно до нефтената и газовата индустрия, напуснаха Русия, след нахлуването в Украйна.

„Времето за изпълнение на някои проекти се измести: изграждането на газохимически комплекс в Амурска област поради отлагане на доставката на вносно оборудване“, се посочва в доклада. В него се изтъква още, че това засяга и комплекс за преработка на газ, съдържащ етан, в Ленинградска област „поради излизането от проекта на европейски изпълнител“.

Банката не публикува нови очаквани срокове за изпълнение на проектите, нито разкрива имената на чуждестранните компании, които са решили да не участват.

Амурският газохимически комплекс, с инвестиции до 11 милиарда долара, първоначално беше планиран да произвежда 2,3 милиона тона полиетилен и 400 000 тона полипропилен годишно, започвайки от 2024-2025 г.

Ръководеният от Газпром проект на брега на Балтийско море е проектиран да преработва 45 милиарда кубически метра природен газ годишно, да произвежда 13 милиона тона втечнен природен газ (LNG), 3,6 милиона тона етан и до 1,8 милиона тона втечнен петрол газ (LPG).

Първият етап от комплекса Уст-Луга трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2024 г., а вторият – през 2025 г.

Централната банка съобщава още, че инвестициите в производството на нефт и газ са се увеличили с 10,9% през януари – септември. Освен това се посочва, че напускането на чуждестранни инвеститори и спирането на операциите на петролните компании не са оказали значително влияние върху изпълнението на проекти в Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"