fbpx

Италия отваря мините за добив на критични суровини

Италия планира да отвори отново мините в опит да се справи с недостига на критични суровини в Европейския съюз, обяви италианският министър на промишлеността Адолфо Урсо, цитиран от EURACTIV. Затворените преди 30 години мини, могат да бъдат възстановени за работа до края на годината, посочва още винистърът.

Суровини като кобалт, берилий и графит са незаменими суровини за широка гама от стратегически продукти като възобновяема енергия, цифрови технологии, космос,  отбрана и здравеопазване. Днес Европа зависи почти изцяло от вноса, по-специално от Китай, който осигурява 97% от необходимите суровини за нейните нужди.

Рисковете, на които сме изложени, са очевидни“, посочва Урсо по време на изслушване в Индустриалната комисия на Сената, като обяснява, че такива материали ще бъдат все по-необходими за разработването и разпространението на технологии, полезни за постигане на целите на зеления преход  в ЕС.

Италия разполага с 16 от 34-те критични суровини, които ЕС се стреми да добива, обработва и рециклира, както е посочено в предложението на Европейската комисия, представено през март.

В отговор на критиките към решението министърът обяснява, че днес повечето от тези суровини идват от Китай, където се обработват, след като са били извлечени в страни като Конго, където кобалтът се добива „под заплахата от картечници“

За да направи Италия независима и привлекателна за  инвестиции, в началото на август ще бъде публикуван документ, който да определи стратегия за сектора. Целта на Урсо е да се конкурира с големите производители на микроелектроника като Тайван, Южна Корея и Съединените щати.

Не е възможно тези, които произвеждат тези продукти, без да спазват същите екологични и социални стандарти, които ние с право налагаме и повишаваме всеки ден в Европа, след това да изнасят тези продукти с дъмпинг на европейския континент. Трябва да вземем мерки по въпроса”, уточнява министърът.

По думите му по-добре е да се добива кобалт в Италия, отколкото в Конго, а също така да се привлекат другите страни да налагат същите социални и екологични стандарти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"