fbpx

Петролът тръгна нагоре, може да не спре скоро

Суровият петрол Brent стигна до над 81 долара за барел тази сутрин, като тенденциите са относно търсенето в САЩ възходящи, подкрепени и от прекъсването на доставките в Либия и Нигерия, информира Ройтерс.

Както Brent, така и американският WTI се повишиха за три поредни сесии и в ранната азиатска търговия в петък бяха готови да регистрират трета поредна седмица на печалби за първи път от април, отбелязва агенцията.

В четвъртък някои нефтени находища в Либия бяха затворени заради протеста на местно племе срещу отвличането на бивш министър. Отделно Shell спря товаренето на нигерийския суров петрол Forcados поради потенциален теч в терминал.

Прекъсването в Либия спира около 370 000 барела на ден, докато загубата от прекъсването в Нигерия е фиксирана на 225 000, отбелязва анализаторът на PVM Тамас Варга, цитиран от Ройтерс. По думите му ситуацията е такава, че всякакви нови прекъсвания ще тласнат цената на петрола до нива, които дори и най-големите оптимисти не биха предвидил за втората половина на годината.

Фючърсите както на Brent, така и на WTI се търгуваха без промяна в 08:09 GMT, с Brent на 81,36 долара за барел и WTI на 76,89 долара.

Допълнителна подкрепа за цената идва и от докладите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), прогнозиращи, че търсенето на петрол ще се повиши през втората половина на годината, особено в Китай, въпреки по-широките макроикономически проблеми.

Националната австралийска банка заяви, че очаква ако прогнозата на ОПЕК се сбъдне, „да вдигне цените на петрола доста над 100 долара за барел“, добавяйки, че падащата стойност на щатския долар продължава да повишава цените на суровините.

Охлаждането на инфлацията в САЩ също даде надежда на пазарите, че Федералният резерв на САЩ може да е близо до края на най-бързата си кампания за затягане на паричната политика от 80-те години на миналия век.

Междувременно Саудитска Арабия и Русия, най-големите износители на петрол в света, този месец се споразумяха да задълбочат съкращенията на петрола в сила от ноември миналата година, осигурявайки допълнителна подкрепа за цените на суровия петрол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"