fbpx

ИТН загубиха подкрепата и на „Демократична България“

И „Демократична България“ няма да подкрепи предложения от „Има такъв народ“ проекто-кабинет. След заседание на ПГ на партията съпредседателят й Христо Иванов обяви взетото единодушно решение. Припомняме, вчера същото заявиха и от „Изправи се, Бг! Ние идваме!“.

От думите му стана ясно, че сред причините за отказа на подкрепа е съставът на кабинета, който е от хора, които не могат според ДБ да осъществят нужната промяна в България. „Най-хубавото, което можем да кажем за тези хора е, че не ги познаваме“, изтъкна Иванов. Той специално посочи обаче, че няма да дава персонални оценки, тъй като не иска за изгори всички мостове.

На второ място от ДБ подчертаха, че на практика договорка с ИТН по политики няма. Има едностранно представена декларация, в която липсват ключови мерки от програмата на коалицията – прекратяване мадата на Иван Гешев и на Сотир Цацаров, конституционни промени, свързани с Висшия съдебен съвет и др.

Иванов заяви още, че така предложеният от ИТН проекто-кабинет предполага управление с плаващи мнозинства, което било другото име на задкулисието.

Христо Иванов в същото време потвърди, че е реалистично да се направи опит за съставяне на кабинет с третия мандат, връчен от президента Радев. Стана ясно обаче, че той не може да е на БСП, защото Демократична България няма да подкрепи мандат на социалистите. Така остава възможността опитът за сформиране на кабинет да стане с мандата или на ДБ, или на „Изправи се, Бг! Ние идваме!“

Третият мандат е кризисен, който трябва да накара партиите, без ДПС и ГЕРБ, да седнем и да разговаряме, коментира Христо Иванов и уточни, че подобно правителство трябва да има тесен хоризонт на действие, поне 6-8 месеца.

От ДБ са готови да подкрепят отделни министри от служебния кабинет за редовен такъв, но не и всички.

Сега се очаква реакцията на „Има такъв народ“, които преди месец бяха посочили, че ако не получат подкрепата от формациите на Мая Манолова и Христо Иванов няма да сформират правителство.

Точката за избор на нов премиер, състав и структура на МС е първа от дневния ред на парламента за сряда




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"