fbpx

Много намаляха шансовете за кабинет на ИТН

Намаляват шансовете проектокабинетът на „Има такъв народ“ да получи необходимата (121 гласа) подкрепа в сряда от депутатите.

Първо стана ясно, че БСП има едно условие към „Има такъв народ“ – да смени номинирания за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група.

Изявлението на Илиев (интервюто му по Нова Тв от тази сутрин, б.р.) е меко казано смущаващо за нас, заяви Нинова.

Иначе стана ясно, че от партията на Слави Трифонов за изпратили на БСП подписан от тях документ от 6 страници с 57 политики и приоритети.

Голяма част от тях са съобразени с искането на БСП, коментира Нинова. Всички наши корекции са отразени в този документ, подчерта тя.

Сред мерките са преизчислението на пенсиите, регионални политкики за северозапада и другите региони, както и преразпределението на бюджета. От първоначалните 36-37% от БВП, по искане на БСП, е променено на средните за ЕС, което е 42-44 %.

Затова социалистите нямат никакви други претенции към ИТН, освен кандидатурата на Петър Илиев. Това ще бъде докладвано утре на Националния съвет на БСП, като той ще вземе окончателното решение.

Малко по-късно на брифинг в парламента, групата на „Изправи се, Бг! Ние идваме!“ обяви, че също няма да подкрепи проектокабинета на ИТН. Причините – персоналният състав, липсата на подписано двустранно споразумение по политиките и съмненията за „дългата ръка“ на ДПС и ГЕРБ.

Стана ясно обаче, че формацията на Манолова е готова да продължи разговорите с Има такъв народ, Демократична България и БСП за реализиране на кабинет с третия мандат, който трябва да връчи президента Радев. От „Изправи се, Бг! Ние идваме!“ припомниха, че още през юли месеца са обявили, че биха подкрепили министите от служебния кабинет за редовно правителтво. БСП пък заявиха преди дни, че ако получат третия мандат, ще предложат именно служебните министри.

За момента единствените сигурни гласове в подкрепа на проекто-кабината са 65 на депутатите от ИТН.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"