fbpx

ГЕРБ разшири палитрата за избор на членове на КЕВР

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката. Една от тях предизвика остра дискусия между ГЕРБ и БСП. Става въпрос за внесената от ГЕРБ между двете четения поправка, смъкваща от 10 на 5 години изискването за професионален стаж на кандидатите за член на КЕВР.

Припомняме, в независимата Комисия за енергийно и водно регулиране предстоят промени поради изтичане на мандата на част от членовете й.

„Не е необходимо и задължително целият КЕВР да бъде в предпенсионна възраст. Надяваме се да влязат и по-млади специалисти … Нека палитрата да бъде по-голяма, да имаме по-голям избор”, мотивира промяната Валентин Николов от ГЕРБ, шеф на парламентарната енергийна комисия, цитиран от „Сега“.

От своя страна депутатът от БСП Таско Ерменков обвини управляващите, че отварят вратата за назначаване на хора, удобни на управляващото мнозинство, с недостатъчен професионален опит, „които ще попълнят легиона от калинки, с които изобилства българската администрация”.

В пленарна зала се коментира и казаното от Мая Манолова преди няколко дена, че човек с инициали П.М. е готвен за шеф на КЕВР и настоящите промени се правели заради него. Във видеозапис, качен във Фейсбук, бившият омбудсман критикува остро намаляването на изисквания стаж, наричайки бъдещия състав на КЕВР „регулаторът на ГЕРБ“, а комисията щяла да се превърне в „клон на ГЕРБ“. Тя попита премиера Борисов дали знае кой е П.М., а въпросът й към президента Радев бе дали ще наложи вето на промените.

Във връзка с обявените от Манолова инициали Валентин Николов коментира, че все още няма избран кандидат за шеф на регулатора, но предположи, че „може би тези инициали са вътре в тази палитра, в която се оглеждаме“.

Групата на ДПС също подкрепи направената промяна, като Рамадан Аталай изтъкна, че трябва да се правят повече такива промени в законите.

Според Клуб Z П.М. е Пламен Младеновски, който в момента е директор на дирекция в КЕВР, която е отговорна за формирането на цените. Той е участник и в работната група, която подготви последните промени за либерализацията на пазара на електроенергия за небитовите потребители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"