fbpx

Изтича срокът за внасяне на проект за нов бюджет

Днес е крайният срок, постановен от Закона за публичните финанси, кабинетът да внесе в парламента проект за бюджет за следващата година. Народното събрание няма правомощие да инициира сомо пдобно законодателство.

След края на срещата на президента Радем с представители на „Продължаваме промяната“ в рамките на консултациите му за съставяне на кабинет, Асен Василев информира, че са придова държавния глава служебното правителство да внесе проект за бюджет, който вече парламентът да разгледа и приеме.

Първоначално финансовото министевство обяви, че е подготвило дори три варианта за бюджет, но дни след това служебният финансов министър Росица Велкова обяви, че ще приложат така наречения удължителен закон, при който в началото на следващата година ще се изпълнява настоящия бюджет за 2022 година.

Отказът да бъде внесен проект за нов бюджет вероятно е свързан с малкия шанс да бъде съставен редовен кабинет. От служебното правителство заявяват, че без парламентарна подкрепа те не могат да прокарват политики със свой бюджет.

Фактът, че днес е свикано извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъжда имменно удължителният закон за изпълнение на настоящия бюджет, говори, че служебната власт окончателно се е отказала да внася проект за нов бюджет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"