fbpx

Кабинет с мандат на БСП – вече само на теория

Шансовете за съставяне на редовен кабинет от 46-ия парламент са вече само теоретически, след като от Демократична България не отидоха на днешната си среща с мандатоносителя БСП. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов коментира, цитиран от БНР, че тази среща няма предмет, защото се знаело, че мандат, даден на БСП, е обречен и въпросната среща се превръща в предизборен пиар за Корнелия Нинова.

В същото време Иванов посочи, че ДБ биха подкрепили десен проект, създаден от настоящите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков. Двамата обаче са категорични, че няма да правят нищо, докато не довършат мандата си на министри.

На БСП й остава само една от трите планирани срещи, на които да се консултира създаването на редовно правителство. Утре са разговорите с „Има такъв народ“, чийто лидер Слави Трифонов още в петък миналата седмица заяви, че няма да подкрепят социалистите. Но от редиците на БСП все още вярват, че могат да обърнат хода на преговорите. Тогава, по думите на Нинова, Демократична България сами щели да се присъединят.

Припомняме и позицията на „Изправи се, Бг! Ние идваме!“, според които няма да подкрепят на всяка цена кабинет с мандат на БСП.

Ако утре – сряда, се случи това, което всички очакват и ИТН откаже подкрепа, остава мандатът да бъде забавен от БСП толкова, че да стигне времето за актуализирането на бюджета и евентуално за частична съдебна реформа, предвиждаща закриване на спецсъда и спецпрокуратурата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"