fbpx

Кабинетът коригира, но не изчисти всички затруднения при регламентиране на „хоум офиса“

Правителството коригира и внесе в парламента първоначалния проект за промени в Кодекса на труда, целящи да регламентират работата извън офис.

Както обаче „Дневник“ отбелязва, някои от съществените промени, които ще затруднят работника, остават. Сред тях е включването в индивидуален трудов договор на мястото на работата от разстояние, когато е различно от седалището на работодателя. С това изискване законодателят блокира едно от основните предимства на работата от дистанция – възможността за различни локации, от които да се извършва. Това бе отчетено и от Българската предприемаческа асоциация (BESCO), припомня изданието.

Отделно работещият от разстояние ще е длъжен да осигури на работодателя писмена информация за характеристиките на осигуреното от него работно място, както и да уведоми работодателя за всяка злополука на работното място по предварително уговорен ред и начин.

Създава се и алинея, според която работещият от дистанция не е длъжен да осъществява електронна комуникация с работодателя по време на междудневната и седмична почивка, освен когато в договора не са уговорени условия, при които това е допустимо. Идеята е чрез изключването да се постига по-добър баланс между работата и личния живот. Въпреки критики от синдикатите, че същото правило трябва да бъде въведено и за работещите от офис, промяна в текста няма.

С извършените корекции отпада изискването в индивидуалния трудов договор да се упоменават периодите на работа от разстояние и на работа в помещение на работодателя при уговорен смесен режим на работа. Отпаднала е и частта, според която помещението за дистанционна работа трябва да е с достатъчна площ, за да бъде безопасно за здравето и безопасността на служителя. Тук критиките бяха, че трудно ще се определи каква площ би била достатъчна.

Социалното министерство, изготвило законопроекта, е включило и друга нова част във финалния му вариант. Според нея отговорността на работодателя при трудова злополука може да се намали, когато:

  • пострадалият е допринесъл за трудовата злополука, като е допуснал груба небрежност;
  • при работа от разстояние пострадалият не е спазил предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд.

Припомня се, че сред мотивите за промени в кодекса е, че внедряването на изкуствен интелект при организирането на работата поражда притеснения за прекомерен контрол от страна на работодателите и ограничава човешката намеса при съществени решения, които засягат трудовите права на работниците. В закона е упоменато, че с такава система може да се възлага, отчита и контролира работата. В такъв случай работодателят трябва да осигури писмена информация за събираните данни и начина на взимане на решенията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"