fbpx

Кабинетът одобри проекта за актуализация на бюджета

Правителството одобри на извънредно заседание проекта за актуализация на бюджета.

Необходимостта от това, съобщават от МС, произтича от все по-реалните рискове за нова вълна на пандемията през есента, свързани с бързото разпространение на варианта „Делта“ на COVID-19 в някои страни в Европа, бавния темп на масова ваксинация в България, както и изчерпаните ресурси в бюджета за годината за продължаване на социално-икономическите мерки за подкрепа на бизнеса и уязвимите групи от населението. Едновременно с това, предложената актуализация на разчетите за годината отразява и променените очаквания по отношение на основните индикатори в макрорамката на бюджета, които съответно са отразени в приходната част.

Изтъква се, че оценките на приходните администрации очертават в годишен план приходите по държавния бюджет да бъдат по-високи от разчетените с около 1,3 млрд. лв. (1, 1 % от прогнозния БВ П). Приходите по бюджетите на социално­осигурителните фондове, които се отразяват в общите приходи по консолидираната фискална програма, също се очаква да бъдат по-високи с над 0,3 млрд. лв. (0,3 % от прогнозния БВП). Също така положителен ефект върху приходите по консолидираната фискална програма ще окажат и очакваните по-високи от планираните постъпления в Националния фонд по Механизма за възстановяване и устойчивост за 2021 г., които се дължат на увеличението на размера на предварителното префинансиране от 10% на 13%.

За обезпечаване на ресурс за продължаване на действащите към момента мерки, както и за нови такива и за покриване на недостиг на средства в някои бюджетни системи са предвидени 1,2 млрд. лв. (0,9 % от прогнозния БВП).

Допълнителен натиск върху разходите оказва и необходимостта от увеличение на средствата, предвидени за изплащане на вноската на България в общия бюджет на ЕС за 2021 година. Промяната в разчетите е свързана с комбинираното въздействие на изменения в разходната и приходната политики на ЕС, а необходимият допълнителен ресурс е в размер на 103,5 млн. лева.

На база на предложените промени в приходите, разходите, бюджетните взаимоотношение (трансфери) и вноската на България в общия бюджет на ЕС, за настоящата година е предвидено влошаване на салдото по държавния бюджет със 141,3 млн. лв. (0,1 % от прогнозния БВП) спрямо разчетите по за 2021 г., с което дефицитът по държавния бюджет за 2021 г. се предвижда да бъде в размер на 5 625,7 млн. лв. (4,4 % от прогнозния БВП). Същевременно, отразявайки предложените промени в общата бюджетна рамка по консолидираната фискална програма, се прогнозира подобрение на бюджетното салдо на касова основа до 4 604,2 млн. лв. (3,6 % от прогнозния БВП).

Припомняме, по време на изслушването на премиера Стефан Янев по-рано днес в парламента, някои парламентарни групи изразиха мнение, че актуализация на бюджета трябва да бъде разработена и внесена от бъдещо редовно правителство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"