fbpx

Кабинетът успя да намери 104 млн. лева за добавки към пенсиите

Правителството е осигурило 104 млн. лева, които ще бъдат разпределени за 50-те лева добавки към пенсиите на всички пенсионери у нас за месец юни.

Това съобщиха след заседанието на кабинета премиерът Стефан Янев и социалният министър Гълъб Донев.

По думите на Донев намирането на този ресурс в бюджета е било много трудно. Затова парите са дошли от икономиите, направени от отделните министерства, за сметка на разходи, от които ведомствата са се лишили. Част от тези средства са от издръжка и персонал, а други от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски в НОИ.

През изминалите дни, изтъкна Донев, всички министри са направили анализи на бюджетите си и разходите, за да помогнат да бъдат покрити тези добавки към пенсиите.

Министърът бе категоричен, че служебният кабинет ще спази поетия ангажимент да се изплащат добавки по време на неговия мандат.

Припомняме, правителството на Борисов не пожела да внесе актуализация на бюджета в парламента преди той да бъде разпуснат. Мотивът бе, че в момента бюджетът няма нужда от актуализиране. Още тогава обаче финансисти коментираха, че такава необходимост може да възникне през летните месеци, когато няма действащ парламент и служебният кабинет не може да прави актуализации на бюджета.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"