fbpx

Как в Китай въглищата помагат за по-бързото навлизане на соларите

За първите 10 месеца на 2023 година в Китай са инсталирани соларни паркове с капацитет 142.56 гигавата. Това представлява увеличение от 144% спрямо 2022 г., която сама по себе си беше рекордна. С тези темпове до 2 години инсталираният капацитет ще надмине 1 терават, пише във фейсбук профила си икономистът Георги Ангелов:

Китай не е изключение, подобни тенденции се наблюдават в повечето държави по света – причината е драстичното поевтиняване на соларните панели, което им позволява да произвеждат евтин ток. Преди години панелите бяха скъпи и слънчевата енергия се инсталираше само в страни, които даваха щедри държавни субсидии. Сега ситуацията се обърна – слънчевата енергия е най-евтина и се развива без никаква нужда от държавно подпомагане.

Бързото навлизане на евтина соларна енергия на пазара в Китай, обаче, създава предизвикателства за въглищните централи. Слънчевата енергия измества тока от въглищните централи, съответно те работят все по-малко – което създава риск от фалит и затваряне на част от централите. Но затварянето на въглищните централи би създало проблеми с балансирането на енергийната мрежа, тъй като потреблението на ток не винаги съвпада с производството на слънчева енергия.

За да се реши този проблем, в началото на ноември китайският регулатор въведе механизъм за капацитет (в сила от януари 2024 г.). Механизмът ще позволи въглищните централи да получават заплащане, когато не работят – т.е. въглищните централи ще получават плащане, за да стоят в резерв. По този начин въглищните централи ще помагат за балансиране на енергийната система и ще се включват когато е необходимо за покриване на търсене на ток.

Като цяло въглищните централи ще работят все по-малко в резултат на бързото навлизане на соларни мощности. Но със запазването им като резерв на системата, всъщност въглищните централи ще подпомогнат бързото навлизане на соларните мощности. Звучи парадоксално, но въглищата ще помогнат за по-бързо навлизане на соларите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"