fbpx

Картофената реколта в ЕС е най-слабата от 20 години насам

Европейските производители на картофи преживяват тежки времена поради ниските добиви и повишаването на производствените разходи. Въпреки това те биха могли да се справят прилично, ако сушата през лятото не беше нанесла тежък удар върху целия сектор, пише RFI.

В Белгия, Франция и Германия добивите на сортовете, предназначени за индустрията, са спаднали драстично. Във Франция се очаква най-слабата реколта за последните 20 години, твърдят от UNPT (Националният съюз на производителите на картофи).

Положението е толкова тежко, че някои производители се чудят дали договорените цени ще могат да покрият производствените разходи и дали да отглеждат същото количество картофи и през следващата година. Като се има предвид, че засаждането на картофи поглъща значителни средства, предпочитанията могат да се насочат към друга култура.

Започна търсенето на подходящия размер

За сметка на това търсенето от страна на производителите не отслабва и дори те повече от всякога се стремят да гарантират доставките си. Но ще има ли достатъчно количества и достатъчно големи размери за посев през тази година? Времето повлия на размера на грудките. „Следователно трябва да очакваме засилено търсене на „пържаемите“ картофи“, както казваме на жаргон.

Не можем да правим пържени картофи от гудки с диаметър 3 см, обяснява експерт. Това ще бъдат пържени картофи, които няма да отговарят на качествените характеристи договорени между производителите и преработвателите.

Складирането и съхраняването на грудките струва все по-скъпо

Спад има и в добивите на производителите на семена за картофи, 10% според първите оценки на Федерацията на производителите на семена за картофи. Тази година няма да има дефицит на разсад, но той ще бъде по-скъп поради нарсналите производствените разходи.

Увеличението на цените на износа от Европейския съюз се очаква да бъде в рамките на 100-150 евро на тон. Това предизвиква безпокойство у големите вносители като Алжир и Египет. Само египтяните купуват между 100 000 и 120 000 тона европейски разсад всяка година.

През тази зима кошмарът би трябвало да продължи: разсадът от картофи трябва да се съхранява на студено в продължение няколко месеца. Студено означава консумация на електроенергия. Разходите за съхранение на разсада са се утроили и производителите се опасяват от нови увеличения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"