fbpx

Килиан Мбапе спести на Франция 3 гигавата електропотребление

Потреблението на електроенергия във Франция спадна много рязко по време на финала на световното първенство по футбол между Франция и Аржентина.

Килиан Мбапе не само накара да трепнат френските сърца с хеттрика си, който той реализира на финала на Световното първенство. Той също така напълно обърна потреблението на електроенергия във Франция, коментира capital.fr.

Според оператора на националната електропреносна мрежа RTE, който следи отблизо потреблението в страната, финалът в голяма степен е нарушил навиците на французите. По време на мача наистина беше регистриран максимален спад от 3 гигавата (GW), равен на електроенергията, произведена от три ядрени реактора!

RTE, който вече имаше данните по време на полуфинала между Франция и Мароко, припомни, че „самият мач оказва влияние върху консумацията на електроенергия, както често се случва при футболни срещи, тъй като голям брой зрители се събират пред един и същи телевизор, както беше и по време на Световното първенство през 2018 г.“. Но по време на този финал, операторът на мрежата наблюдава много по-значимо въздействие върху потреблението на енергия.

Този спад в потреблението обаче трябва да се детайлизира. Часовете на излъчване не бяха същите: 20:00 за полуфинала, т.е. в пика на потреблението, в сравнение с 16:00 за мача между Франция и Аржентина.

По време на финала, RTE описва подробно кривата на потреблението. Така се регистрира скок от 1 GW около 17:00 часа, по време на полувремето, което съвпадна и с падането на нощта и включването на осветлението. Леко увеличение на консумацията също се е усетило между края на второто полувреме и началото на продълженията. И накрая, приключването на мача бележи значително възстановяване на потреблението от около 2 GW, което връща кривата до обичайното ѝ ниво.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"