fbpx

Китай: мощта и слабостта на една икономическа сила в 5 графики

Голям икономически растеж и скок на потреблението от една страна, огромно неравенство в богатството, срив на раждаемостта, застаряване на населението от друга: втората световна икономическа сила е изправена пред многобройни предизвикателства. Това е равносметката, която Les Echos* прави в контекста на XX конгрес на Китайската комунистическа партия, утвърдил поредния трети мандат на президента Дзинпин.

Във встъпителната си реч на конгреса Си Дзинпин изрази увереността си в силата на икономиката на страната. Откакто дойде на власт преди близо десет години, Китай продължава своя възход. Целта за удвояване на БВП в сравнение 2010 г. е постигната, а бедността официално е изкоренена през 2020 г. Пекин може да се похвали, че е настигнал Запада в авиацията, космоса, ядрената енергетика и електронната търговия. Втората по големина икономика в света също е напът да се превърне в голяма сила в автомобилостроенето.

Трудностите обаче са налице. Натрупаха се структурни и циклични, вътрешни и външни пречки, които доведоха до забавяне на растежа през последното десетилетие. То е особено забележимо през последните две години. Няколко графики показват основните силни и слаби страни на китайския гигант.

Ръст на БВП

Сравнение на БВП на САЩ, Китай и еврозоната в милиарди долари
Източник: Блумбърг, Световната банка

За тридесет години произведеното богатство в Китай рязко е скочило. То се е увеличило близо 50 пъти, като през последните години е надхвърлило това на еврозоната като цяло. Някои икономисти прогнозират, че БВП на Китай ще надхвърли този на Съединените щати до края на десетилетието.

Поява на консуматорското общество

Потребление на домакинствата в милиарди долари
Източници: Макротрендс, Световната банка

В същото време Китай навлезе в консуматорското общество. Разходите за потребление на домакинствата, един от стълбовете на китайския растеж, са се увеличили 6 пъти за петнадесет години.

Но забавянето на китайския растеж, започнало преди десет години, се ускорява. За 2022 г. целта за растеж от 5,5% вече е недостижима. МВФ очаква увеличение от 3,2% тази година, което е най-слабият резултат от четиридесет години (с изключение на 2020 г.). За първи път от тридесет години ръстът на страната ще падне под този на останалата част от Азия. Китай също изненада тази седмица, като отложи публикуването на данните за тримесечния си ръст, което трябваше да стане по време на заседанията на конгреса на Комунистическата партия.

Сред икономическите фактори за това забавяне са политиката на „нулев Ковид“, която доведе до обща или частична карантина на редица градове и области. Това предизвика спад в потреблението и равнището на икономическата активност. Нарастващото напрежение между Китайската народна република и Тайван, особено след нахлуването на Русия в Украйна, както и водената от САЩ технологична война също оказват влияние. Спадането на ръста на световната икономика през тази година също може да намали търсенето на китайските стоки.

Китайският растеж е изправен през сериозни структурни пречки. На първо място е неравномерното разпределение на богатството в страната. Регионът на Пекин има БВП на глава от населението, равен на този на Португалия. Обратно, провинция Цинхай, в Тибет, има БВП на глава от населението по-нисък от този на Намибия.

Огромни различия в разпределението на богатството

БВП на глава от населението в отделните региони на Китай в сравнение с отделните страни, в долари на човек, през 2021 година
Източници: CEIC, Световната банка

Срив в раждаемостта

Друга структурна пречка е, че китайците раждат все по-малко деца. Броят на ражданията е намалял от 46,1 на 1000 души от населението при създаването на Китайската народна република до 11,2 раждания през миналата година.

Брой раждания на 1000 жители
Национален статистически институ He Yafu (независим демографски институт)

Китайските власти смекчиха политиката за контрол на раждаемостта през последните години, позволявайки на двойките да имат две деца от 2016 г., а след това три от миналата година. Напразно. Нарастващите разходи за живот и за образование, намаляващият брой жени в детеродна възраст, въздействието на Ковид-19… това са само част от факторите за този спад.

Застаряващо население

В резултат на този спад на раждаемостта китайското население застарява. Демографите смятат, че делът на населението в трудоспособна възраст може да намалее наполовина до 2050 г. Най-населената страна в света, с около 1,4 милиарда души, може да започне своя демографски спад още през 2025 г., според китайския министър на здравеопазването.

Структура на китайското население (пирамида на възрастовите групи)
Източник: populationonpyramid.net

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"