fbpx

Съботно-неделен катарзис отказа служебната власт от двете тарифи на тока

По-малко от 48 часа, след като в късния петъчен следобед енергийният министър на нарочна пресконференция обяви основните параметри на готвените две тарифи за тока за бита, служебната власт размисли и съобщи, че няма да предлага две тарифи.

В съобщение на МЕ се казва, че ведомството е отчело, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока.

Служебното правителство вече е категорично, че няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток, се казва в изявлението. Интересен би бил въпросът какво се е променила от петък до неделя, едва бли позиция на страната на пазара на ток.

Министерството на енергетиката гарантира, че се полагат всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023г, който нов успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

Заявява се, че политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Припомням, че и Продължаваме промяната, и БСП искат двойна тарифа за тока.

От МЕ посочват в заключение, че силно се надяват проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара.

Отново припомняме, че законодателството е изцяло в ръцете на парламента и изпълнителната власт, особено служебната, няма силни механизми да влияе на този процес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"