fbpx

Китай започва увеличаване производството на въглища

Китай обяви, при откриването на годишната сесия на парламента, че увеличава производството си на въглища, за да подобри надеждността и сигурността на своята енергийна система. Това става във време, когато световните емисии на СО2 свързани с енергетиката се увеличиха с още 0,9% през 2022 г., като достигнаха нов рекорд от над 36,8 милиарда тона, отбелязва RFI.

Китай се намира в тотален климатичен парадокс. Никоя друга страна в света не инвестира толкова много в зелени енергии – от електрически автомобили до възобновяеми енергии и същевременно продължава да залага толкова много на въглищата за своята енергетика.

През миналата година Пекин постигна своеобразен връх в своята история в създаването на електроцентрали на въглища. Новите проекти са с обща мощност 106 гигавата, което се равнява на изграждането на два големи ТЕЦ-а всяка седмица. Повечето от тези нови проекти са в провинции, засегнати през последните години от недостиг на електроенергия поради рекордните горещи вълни. Нарастващите цени на енергията в последно време накараха Китай да се замисли много сериозно за енергийната си независимост.

Китай няма намерение да се откаже от производството на електроенергията, необходима за икономическото му развитие“, обяснява Жан-Филип Бежа, учен от Института за политически науки. Той смята обаче, че китайските ръководители много добре разбират рисковете, които крие замърсяването за населението като цяло и за тяхната политическа легитимност и че те ще направят всичко възможно, за да развиват възобновяемите енергии.

Увеличаване на запасите

При откриването на тази годишна сесия на парламента, комисията за реформи също така подчерта значението на увеличаването на вътрешните запаси от нефт и природен газ. Но Пекин остава оптимист, че от тази или от следващата година делът на изкопаемите горива ще започне да намалява в полза на възобновяемите енергийни източници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"