fbpx

Норвегия утроява приходите си ог газ и петрол

През 2022 г. Норвегия е получила 131 милиарда евро приходи от петрол и газ, като за една година тази печалба се е утроила. Това става ясно от последните данни, публикувани от Норвежкия статистически институт, цитирани от RFI.

През 2022 г. Норвегия стана най-големият доставчик на природен газ в Европа, най-вече поради войната в Украйна. Осло спечели от намаляването на руските доставки и от увеличаването на износа. Благодарение на скока на цените на енергията, норвежката държава реализира огромни приходи от данъците, наложени на петролните компании и от дяловете ѝ в находищата ѝ от въглеводороди.

Към това трябва да се добавят дивидентите, изплатени от енергийния гигант Equinor, от който тя притежава 67%. През миналата година Equinor се превърна в най-големият доставчик на газ в Европа. Нетната печалба на компанията достигна близо 27 млрд. евро.

Норвежкото правителство често е обвинявано, че се е „възползвало от войната“ поради огромния ръст на приходите му. Но то припомня, че част от тази „манна небесна“ ще бъде върната на Украйна. Общо Осло възнамерява да предостави близо 7 милиарда гражданска и военна помощ на Украйна през следващите пет години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"