fbpx

КНСБ поиска 15% ръст на средната заплата през 2024-та

Към края на септември необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, живеещ сам, е 1427 лв. На тримесечна база той нараства с 1,8 на сто, а на годишна – с 8,1 процента. За тричленно семейство с двама работещи и едно дете до 14 години пък е нужен чист месечен доход от 2568 лв.

Това сочат традиционно обявяваните от КНСБ данни от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка, които сега са за третото тримесечие на тази година.

Заплатата за издръжка отбелязва слаб ръст, но при вече достигната по-висока база, натрупана през предходната година, като от синдиката писочват, че 68,1% от работещите се осигуряват на по-нисък доход от нея. 41,3 процента от трудещите се българи, или 1,07 млн. души, получават възнаграждения до 1000 лева.

Номинален ръст на МРЗ за второ полугодие 2023г., при база същия период 2022г

На минимална заплата от 1 януари 2024 г., когато ще стане 933 лв., ще работят доста повече от сегашните близо половин милион души, ако няма по-сериозно движение на доходите, отбелязва президента на КНСБ Пламен Димитров.

В тази връзка от КНСБ настояват за възможно най-бързо транспониране на директивата за адекватни и справедливи минимални заплати на ЕК, а в средносрочен период равнището на минималната заплата да достигне това на заплатата за издръжка. Припомняме обаче, бизнесът у нас, в лицето на работодателските организации, е категоричен, че минималната заплата у нас се определя в разрез имено с тази директива на комисията.

За следващата 2024 г. КНСБ настоява за номинален ръст на средните заплати с минимум 15%. След елиминиране на инфлационния елемент реалният ръст на работните заплати трябва да бъде минимум 10%, коментира президентът на конфедерацията.

Изследването показва още, че необходимият месечен доход само за храна за едно работещо лице е 562 лева, което са 39,4 на сто от разходите му. На годишна база това е нарастване с 13,1 процента, спрямо предходното тримесечие – с 0,9%.

През последното тримесечие сред стоките от малката потребителска кошница има ръст на месото, колбасите, зърнените храни, плодовете. Падат цените на яйцата – с 1,6% за тримесечието, но на годишна база ръстът е с 24,7 на сто. Олиото също поевтинява през последното тримесечие – с 5,3 процента, а на годишна база – с 26,6%.

През септември 2023 г. спрямо септември 2022 г. общата стойност на 20-те стоки от „малката потребителска кошница“ е нараснала с 15,2%. Най-скъпо е брашното в България спрямо другите държави в Европа. На трето място сме по скъпотия на краве сирене, сочат още данните от проучването.

Сравнението между страните показва, че българите, получаващи минималната работна заплата, могат да закупят кошницата с основните продукти седем пъти за месец. В Испания с една МРЗ тази потребителска кошница може да се закупи 25 пъти, във Франция – 28 пъти, в Нидерландия – 29 пъти, а в Германия – 34 пъти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"