fbpx

КНСБ поиска 3600 лева максимален осигурителен доход

От КНСБ предлагат служебното правителство да включи в проекта за бюджетни промени увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3600 лева от 1 октомври тази година, съобщава БНР.

Припомняме, срещу подобно решение преди дни се обявиха от IT бранша, където по традиция служителите се осигуряват на пълните си доста високи за страната заплати.

Друго искане на синдиката е мярката за подкрепа на заетостта „60:40“ да бъде трансформирана в „75:100“ за времето, когато предприятия са принудени да не работят заради пандемията Covid-19.

От КНСБ припомнят, че по отношение на финансирането на тези мерки страната ни винаги има възможност да поиска допълнителни средства по механизма SURE, откъдето до момента е получила едва 511 милиона евро. Това са едва 0,55 на сто от общата сума за над 93 млрд. евро, която Европейската комисия разпредели по този механизъм.

От КНСБ подчертават, че тук става въпрос за пропуснати ползи в значителен размер, тъй като заемите по този инструмент не се калкулират в салдото по държавния бюджет, което означава, че те няма да влошат предварително заложения дефицит и биха улеснили целия процес по предстоящата актуализация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"