fbpx

Концентрацията на дейта центровете по света

Живеем в изобилстващ от информация дигитален свят, където данните са новата валута, а центровете за данни са хранилищата, които ги защитават и захранват.

Количеството данни, създавани всяка година, скочи рязко от 2 зетабайта през 2010 г. до 44 зетабайта (44 трилиона гигабайта) през 2020 г. Това увеличи търсенето на съхранение и обработка на данни, което доведе до изграждането на масивни центрове за данни по целия свят.

Изданието Visual Capitalist използва информация за 2023 година на Cushman & Wakefield, за да хвърли светлина върху най-големите пазари на центрове за данни.

Днес се смята, че в света има над 8000 центъра за данни. Много от тях в крайна сметка се групират заедно поради изгодната инфраструктура и разпоредбите на местните власти и комуналните услуги. Те се нуждаят и от много мощност, често най-малко 100 MW за всеки център, което прави консумацията на енергия един от най-добрите начини за измерване на общия размер на пазара.

Докато по-голямата част от тези пазари на центрове за данни са в Съединените щати, някои от тях са разпръснати в Азия и Европа.

С близо 300 центъра за данни, включително много AWS сървъри, пазарът на центрове за данни в Северна Вирджиния е най-големият в света. Изчислено е, че центровете за данни в региона обработват повече от една трета от глобалния онлайн трафик.

През 2023 г. центровете за данни в Северна Вирджиния са имали общ капацитет на потребление на енергия от 2552 MW. Това е четири пъти повече от капацитета на следващите най-близки американски пазари Далас (654 MW) и Силиконовата долина (615 MW).

Вторият по големина пазар, Пекин, има измерен капацитет от 1799 MW. Въпреки че в момента е единственият пазар с оперативен капацитет от над 1000 MW в Азиатско-тихоокеанския регион, Токио (865 MW) изглежда бързо наваксва.

Най-големите клъстери на центрове за данни в Европа са в Лондон (1053 MW) и Франкфурт (864 MW), до голяма степен поради търсенето от големи местни предприятия и организации. Не е съвпадение, че те са основни центрове за правителството и търговията – най-големите пазари на центрове за данни в света са близо до столиците, тъй като исторически правителствата (и техните военни) са били първите, които са инвестирали в интернет инфраструктура.

Бъдещето на данните

Центровете за данни ще продължат да растат в мащаб и да се разширяват на нови пазари, за да отговорят на изискванията на цифровизацията.

По-широкото приемане на изкуствения интелект вече промени мястото, където текат интернет данни. И с нарастващите цифрови изисквания количеството енергия, необходимо за захранване на тези центрове, също се увеличава.

Това все повече насочва вниманието не само към компаниите и пазарите на центрове за данни, но и към енергията, която използват. С изискванията за огромна консумация на енергия ефективността и устойчивостта стават все по-важни и не всеки пазар дава приоритет на ефективните източници на електроенергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"