fbpx

Координирано атакуват „Булгаргаз“ с фалшиви информации

Има координирана атака срещу „Булгаргаз“, обяви на извънреден брифинг в неделя сутринта енергийният министър Николов. Поводът за нея са вчерашните „разкрития“ на бившите министри от БСП Румен Петков и Румен Овчаров за петъчна сделка на газовото ни дружество, ощетила държавата. От думите на министъра стана ясно, че информацията е фалшива.

Енергийният министър разясни, че не става дума за сделка с 60 хил. мегаватчаса газ, а за по-малко от 40 хил. и подчерта, че тъй като времето не е много студено и консумацията не е висока, „Булгаргаз“ има излишък от гориво. Той е длъжен да поддържа баланс, което означава, че излишъкът трябва да се продаде.

Николов допълни, че става дума не за една, а за 18 сделки с различни купувачи и че това е станало по прозрачните правила на държавния газов хъб „Балкан“ на средна цена от 150 лева, за малко над 5.5 млн. лева.

На борсата за това време са направени над 40 сделки с различни контрагенти, като от тях 18 са на държавния доставчик с 10 контрагента. Сравнено с най-скъпия компонент от микса, реалната печалба на дружеството е над 11% по тези сделки, т.е. би била над 1,5 млн. лв. по предварително договорените цени на КЕВР. Ако излишните количества не са били освободени и реализирани, щяха да се загубят и да се стигне до дисбаланс на системата, съобщи още министърът.

Приличат на ученици, които преписват грешно”, заяви енергийният министър по повод твърденията на Петков и Овчаров, подети и коментирани от бившия премиер Борисов и тогавашния му министър на икономиката Делян Добрев.

Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството предвид завареното положение от новия Съвет на директорите на “Булгаргаз“. Количествата са от 14.8% излишък, с който е разполагал към момента „Булгаргаз“.

Когато дружеството се озове в излишък, за да реализира максимална полза и потенциално след това да използва ресурса за намаляване цената на горивото за следващи периоди, трябва да гони възможно най-висока цена в конкретния момент, коментира още Николов.

По думите му е смешно да се спекулира, че цялото количество идва от „Чирен“. От хранилищата, количествата, които са реализирани, са 2,8% от дневната консумация на България, заяви Николов.

Той обясни, че въпросните сделки са за излишъка от микса, който е одобрен от енергийния регулатор КЕВР и няма как да се продава само по-скъпото гориво, доставено от „Газпром“, а да не се предлага това от Азербайджан или изтегленото от Чирен.

Стана ясно още, че ако тези сделки не са били реализирани, то другата стъпка е на по-неизгодна за „Булгаргаз“ цена излишното количество да се реализира чрез „Булгартрансгаз“.

Новият борд на „Булгаргаз“ встъпи в длъжност в петък, като е заварил ликвидна дупка от 200 млн. лв. 650 млн. лева пък са преките задължения на компания по дългосрочни договори.

В изявление на новите директори от петък пък се разбра, че вече освободеното ръководство, в последния си работен ден, е прекратилo трудовите правоотношения на служители, заемащи  ръководни позиции, срещу парични обезщетения  в размер на повече от 170 000 лева. По тази причина не е могло да се случи исканото от новото ръководство правоприемство, чрез предаване на документация, съдържаща информация относно текущото състояние и дейността на дружеството




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"