fbpx

Ковид мерките в Китай смъкнаха цената на петрола

Ковид ситуацията в Китай продължи влиянието си върху цените на петрола, които се понижиха, балансирани обаче от вероятното петролно ембарго на Русия, обсъжвано от ЕС, съобщава Ройтерс.

Пекин, отчитащ десетки нови случаи всеки ден, масово тества жителите, за да предотврати блокиране, подобно на това в Шанхай през последния месец. Столичните ресторанти са затворени, кактои някои жилищни блокове.

Петролът Brent поевтиня тази сутрин с 1,22 долара, или 1,1%, до 106,36 долара за барел.

Положителният двигател е ембаргото на ЕС и дали това ще бъде обявено, а отрицателният е блокирането на COVID в Китай. И двете са много важни теми“, казва анализаторът от Commonwealth Bank Вивек Дхар.

Петролът регистрира многогодишни връхни стойности тази година, като Brent достигна $139 през март, най-високото ниво от 2008 г., след като нахлуването на Москва в Украйна изостри опасенията за доставките.

Нарастващата перспектива за санкции на ЕС срещу Русия даде подкрепа за поскъпване на суровината. Очаква се Европейската комисия да финализира работата по следващия, шести пакет от санкции на срещу Русия, който ще включва забрана за закупуване на руски петрол.

Потенциално петролно ембарго за целия ЕС може значително да подкопае вече намаляващата наличност на руски петрол“, казва Тамаш Варга от петролния брокер PVM.

Също така на фокус ще бъде последният кръг от доклади за инвентара и доставките в САЩ. Петима анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 1,2 милиона барела през седмицата до 29 април.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"