fbpx

Кристалина Георгиева обяви ваксинирането за икономическа политика

Ваксинирането тази година и вероятно догодина е икономическа политика, заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева на пресконференция в края на първия ден от форума на инициативата „Три морета“, пише Дневник.

По думите й, най-бързият начин да се ускори растежът в една страна е да се ваксинират хората по-бързо.

Някой страни се възстановяват от кризата изключително бързо, с много високи темпове – на основата на силна фискална позиция, добра монетарна политика и ваксиниране, а по-голямата част от развиващите се страни изостават толкова сериозно, че това може да се превърне във времето в проблем, който задържа цялото възстановяване на световната икономика„, изтъква Георгиева.

Тя дава за пример САЩ, които тази година очакват 7% икономически ръст. Нещо, което не се е случвало от 1984 г., подчертава Георгиева и добавя – „Този растеж идва от много мощни стимули за икономиката, монетарна политика, която държи лихвите ниски, и много бързо ваксиниране„.

Тя сподели и очакванията си в следващите дни съветът на директорите в МВФ да придвижи за гласуване емитиране на 650 млрд. долара, което трябва да допринесе за увеличаване на резервите на страните-членки на фонда. Георгиева определи това като „инжекция в резервите“, която ще даде ново поле за фискални действия.

Моят съвет към президентите от инициативата „Три морета“ е да обърнат внимание на този ресурс, който няма да вдигне вашия дълг. Това е резерв, на който може да разчитате и трябва да решите как най-добре да го ползвате. Това е най-голямата в историята на МВФ инжекция в резервите„, изтъкна още Георгиева.

Според прогнозата на институцията, икономиките на страните от „Три морета“ ще са в по-добра позиция от тези на страните от Западна Европа и равнището на БВП в тях ще достигне предкризисните си нива през тази година. С това икономиките в региона ще изпреварят другите по света, като се очаква растежът на БВП да е 3.8% – двойно повече от прогнозата за 15-те западноевропейски страни от ЕС.

Три са рисковете това да не се случи.

-Развитието на пандемията, като Георгиева изрази надежда, че предстоящите нови вълни от заразени ще бъдат ограничени чрез масова ваксинация.

-Ако правителствата изтеглят мерките за подкрепа преждевременно. Това трябва да става постепенно и много внимателно. Дългът се увеличи – и корпоративният и държавният. Ако има рязко покачване на лихвите, когато все още голям сегмент на икономиката не се е възстановил, също може да доведе до въздействие.

-Как правителствата използват фискалния си капацитет, за да стимулират трансформацията на техните икономики. „Нека го използват разумно, защото това е уникален шанс. В света ще се случи с нас или без нас„, убедена е Кристалина Георгиева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"