fbpx

Иновациите – сред големите теми на инициативата „Три морета“

Целта ни е да проведем успешен и ориентиран към резултати Бизнес форум, който ще обедини бизнеса, ще разработи значими трансгранични проекти в региона и ще набере частни капитали за тяхното финансиране.

Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на откриването на срещата на върха на инициативата „Три морета“, която започна в София. В рамките на домакинството на България за първи път се провежда и Бизнес форум, като съпътстващо събитие. В него участват над 400 компании.

Иновациите са нова възможност за „Три морета“, те могат да ни осигурят развитие на екосистеми, нови бизнеси, създаване на регионални клъстери„, посочи Петков пред държавните глави, взели участие в дискусията, с която започна срещата на върха, на тема „Път към интелигентно развитие и всеобхватен икономически растеж“. Освен президентът на България Румен Радев, който е домакин на срещата, участваха още президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, президентите  на Естония, Латвия, Полша, Словения и Гърция, както ръководителите на делегациите от останалите страни в инициативата и членовете на официалните делегации.

Пред тях икономическият министър изтъкна още, че инициативата „Три морета“ е силен инструмент за стимулиране на нови възможности за икономическо сътрудничество по време на възстановяването след пандемията. Като Национален координатор от българска страна министър Петков отбеляза, че форумът ще спомогне за създаване на нови бизнес контакти.

Министърът посочи, че фондът вече прави първите си инвестиции във важните сектори като дигитализацията. „Надяваме се да съберем нови средства в сферата на транспорта и дигитализацията, защото за да се развиват те имат нужда от нови ресурси“, посочи още икономическият министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"