fbpx

Петков шокиран от някои заплати в ББР

Новият Надзорен съвет на Българска банка за развитие вече е вписан в Търговския регистър, съобщи министърът на икономиката Петков след заседанието на Министерски съвет. „Вече имаме Надзорен съвет от професионалисти с висок образователен ценз, фокусиран върху работа за малките и средни предприятия. Преминахме успешно през препятствията“, изтъкна Петков.

Сред първите открития на новия Надзорен съвет е, че е имало месеци, в които заплатите и компенсациите на управителите на банката са стигали до 60 000 лв. Това е безумно. Ще направим така, че този тип компенсации да бъде прекратен“, подчерта министърът.

Част от надзорния съвет на банката, който вече е петчленен, тъй като двама от настоящите надзорници обжалват уволненията си, са Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа, а сега се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор.

В управителния съвет и като изпълнителни директори са вписани Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Крум Георгиев също е новият член на съвета.

Кирил Петков съобщи още, че Министерският съвет е подкрепил нови допълнителни средства за малки предприятия. Още 106 млн. лв. ще бъдат отпуснати по процедура „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ по ОПИК”.

Министър Петков посочи, че по този начин реално бюджетът по процедурата се увеличава на 184,6 млн. лв. „Компаниите ще получат тези средства като директна грантова помощ. Хубавата новина за тях е, че това е наддоговаряне на съществуващия вече бюджет от 78 млн. лв.“, допълни той.

По думите му с новите отпуснати средства по тази процедура ще бъдат подкрепени общо 3694 предприятия. „От тези грантове ще се възползват компании, които  вече са кандидатствали, одобрени са, но до момента за тях не достигаха средства“, изтъкна икономическият министър. Петков уточни, че допълнителното финансиране е осигурено от React ЕU и остатъчни средства от другите оси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"