fbpx

Има възможности за въздействие на кризата, но нищо не се прави, убеден Любомир Дацов

В момента правителството разполага с огромна гъвкавост и достатъчно средства, за да въздейства на кризата, но не го прави. Това е основният проблем, коментира пред БНР бившият зам. финансов министър Любомир Дацов.

Той изтъква, че в бюджета на страната има буфери за около 4 млрд. лева, като припомня, че данните за второто тримесечие сочат излишък от 1,6 млрд. лева – тоест, ние дори не сме стигнали до нулата, подчертава финансистът.

„Малко се обърквам в мерките на държавата, засипва ни много информация, дават се пресконференции, но много от тези неща са вече или предвидени в бюджета, или преди това обявени като мерки и просто идва времето, когато трябва практически нещо да започне да се прави. Така че се получава усещането, че се обявяват мерки на мерките и пари на парите, които, ако погледнете бюджета и реално това, което достига до фирмите и гражданите – между говоренето и реално изпълненото, има огромна разлика“, коментира още Дацов.

По думите му, в България традиционно има забавяне в проявлението на кризата, тъй като тя идва от големите западни икономики, а ние като малка и силно отворена икономика зависим от външната търговия с тези държави.

Българското правителство няма адекватна оценка за ситуацията, подчертава Дацов.

„Ако вземем последните мерки, които бяха обявени, че се дават допълнителни пари, от онзи ден, те бяха така обявени, че човек остава с впечатление, че това са допълнителни пари. Аз като гледам разбивката на тези мерки, не съм съвсем сигурен, че това е така. Защото например парите, които се дават за ремонт на 160 училища, в момента ако погледнете, параграф 20 от бюджета предвижда още от миналата година, че в рамките на следващите 3 години трябва да бъдат заделени около 210 милиона, по 70 милиона годишно, но това означава, че цялата програма от 210 милиона в момента се търгува за ремонт на училища и изграждане на нови детски градини. Тоест това допълнителни пари ли са или са пари, които се освобождават в рамките на тази програма текущо? Същото нещо е за обявената покупка на нови линейки за спешна помощ“,коментира още финансовият експерт.

Той смята, че в момента е трудно да се разграничи пропагандата от ефекта, който се получава.

„Към момента в бюджета някакви ефекти от тези допълнително раздавани пари не може да се видят. В Закона за държавния бюджет е предвидено средно около 7% от разходите на бюджета да бъдат по-големи, отколкото миналата година. Към момента тези разходи са около 3,3%. Тоест темпът на изменение е два пъти по-нисък, отколкото оригинално е предвидено с държавния бюджет. Харчи се в момента по-малко. Ако погледнете капиталовите разходи – няма нещо по-различно от миналата година“, отбеляза още бившият зам.-министър на финансите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"