fbpx

Леко забавяне в темпото на спад на китайската промишленост

Печалбите на китайските фирми в промишлеността отбелязват двуцифрен спад за първите осем месеца, но темпото на спад леко се успокои, поради започналите редица мерки за подкрепа и стабилизиране на части от закъсалата икономика, информира Ройтерс.

За осеммесечието спадът на печалбите е 11,7% на годишна база, което е намалението на темпото на фона на 15,5% спад за първите седем месеца. Това дава надежди, че скромното възстановяване става по трайно за някои бизнеси. Това е подкрепено от печалбите за август, които отбелязаха изненадващ скок от 17,2% спрямо година по-рано, показват данни на Националното статистическо бюро (NBS). През юли имаше спад от 6,7%.

Тези данни отразяват това, че вътрешното търсене се е стабилизирало и търсенето и предлагането са се възстановили балансирано“, казва Брус Панг, главен икономист в Jones Lang Lasalle, цитиран от Ройтерс.

Печалбите се подобряват в 30 от 41 основни промишлени сектора през периода, като загубите в индустрията за производство на суровини намаляват значително поради покачващите се цени на суровините и възстановеното търсене. Тези резултати са на фона на отбелязалите спад двадесет и осем индустрии през периода януари-юли.

Тъй като Пекин засилва политическата подкрепа за колебливата си икономика след кратко възстановяване след COVID, последните данни показват признаци на стабилизиране с по-силно от очакваното банково кредитиране. Все пак постоянната слабост в засегнатия от кризата имотен сектор, който представлява една четвърт от втората по големина икономика в света, остава пречка за растежа.

Миналия месец цените на новите жилища в Китай паднаха с най-бързия темп от 10 месеца. Облекчените правила за кредитиране осигуряват тласък на продажбите на нови жилища в някои големи градове като Пекин, но остават опасенията, че подобрението може да е краткотрайно. Безпокойството е, че пониженото доверие в сектора на недвижимите имоти може да подкопае цялостните перспективи за търсенето за бизнеса и икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"