fbpx

Лукойл продава на американци рафинерията си в Италия

Руската Лукойл и американската частна инвестиционна компания Crossbridge са близо до сделка за продажбата на рафинерията на руската група в Сицилия, съобщава Ройтерс.

Споразумението между Lukoil и Crossbridge, което е подкрепено от швейцарския търговец на суровини Vitol, може да струва малко под 1,5 милиарда евро, отбелязват източници на агенцията, като предупреждават, че окончателните условия на сделката все още могат да се променят.

Притежаваното от Лукойл предприятие в Сицилия рафинира една пета от италианския суров петрол и дава пряка работа на около 1000 души в икономически депресиран район.

Рафинерията, която разчиташе предимно на руски суров петрол през последните месеци, сега не е в състояние да поеме основната си суровина, след като ембаргото на Европейския съюз влезе в сила на 5 декември.

Миналата седмица Рим изготви схема за предаване на завода в ръцете на попечители, за да защити работните места и вътрешния капацитет на рафинерията от ембаргото. Възможността рафинерията да се окаже под попечителство е ускорила преговорите между Лукойл и Кросбридж, информира още Ройтерс.

Според друг източник на агенцията приходите на рафинерията се очаква да се утроят тази година, надхвърляйки 10 милиарда евро на фона на по-високите цени на дизела и бензина.

Всяко споразумение за продажба на завода ще бъде подложено на правителствен контрол съгласно така наречения регламент за златната власт, който дава на Рим възможността да блокира транзакцията, ако навреди на работни места или стратегическо производство в страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"