fbpx

МАЕ ревизира нагоре прогнозата си за търсенето на петрол през 2024-та, но без ръст на цените

Световното търсене на петрол ще нарасне по-бързо от очакваното през следващата година, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), което е знак, че перспективите за краткосрочно използване на петрол остават стабилни въпреки споразумението от COP28 тази седмица за преход от изкопаеми горива, информира Ройтерс.

Въпреки ревизията нагоре за търсенето, все още има значителна разлика между МАЕ, която представлява индустриализираните страни, и групата производители ОПЕК по отношение на перспективите за търсене през 2024 г. Двете организации се сблъскаха през последните години по въпроси като дългосрочното търсене и необходимостта от инвестиции в нови доставки.

Световното потребление ще нарасне с 1,1 милиона барела на ден (bpd) през 2024 г., прогнозира МАЕ в месечния си доклад, което е повече от 130 000 барела на ден спрямо предишната прогноза.

Ревизията за 2024 г. отразява „донякъде подобрена перспектива за БВП в сравнение с доклада от миналия месец“, аргументира се МАЕ. „Това се отнася особено за САЩ, където има условия за меко кацане.“ „Падащите цени на петрола действат като допълнителен тласък на потреблението“, се казва в него.

Ройтерс припомня, че петролът тези дни отслабна до шестмесечно дъно близо до 72 долара за барел, дори след като ОПЕК+ на 30 ноември обяви нов кръг от съкращения на производството за първото тримесечие на 2024 г. Междувременно суровият петрол се повиши с почти 2% в четвъртък след публикуването на доклада на МАЕ и се търгува близо до $76 за барел.

В доклада си агенцията също така намалява прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2023 г. с 90 000 барела на ден до 2,3 милиона барела на ден и понижи оценката си за четвъртото тримесечие с почти 400 000 барела на ден.

Намаляването наполовина на темпа на разширяване на търсенето през следващата година се дължи на икономически растеж под тенденцията в големите икономики, подобрения на ефективността и процъфтяващ парк от електрически превозни средства, изтъква още МАЕ.

Удължаването на съкращенията на доставките от ОПЕК+ през първото тримесечие на следващата година не е допринесло много за повишаване на цените и по-високият добив в други нации ще действа като насрещен вятър, се коментира още в доклада. „Продължаващото нарастване на производството и забавянето на растежа на търсенето ще усложнят усилията на ключови производители да защитят пазарния си дял и да поддържат високи цени на петрола“, се допълва в съобщението.

Междувременно в своя месечен доклад ОПЕК запазва прогнозата си за растеж на световното търсене на петрол през 2023 г. на 2,46 милиона барела на ден. През 2024 г. ОПЕК вижда ръст на търсенето от 2,25 милиона барела на ден, също непроменен спрямо миналия месец.

Разликата между прогнозите на МАЕ и ОПЕК за 2024 г. е намаляла леко, но възлиза на 1,15 милиона барела на ден – което се равнява на приблизително 1% от дневното световно потребление на петрол и дневното производство на член на ОПЕК като Либия.

От Ройтерс изтъкват, че прогнозистите за търсенето на петрол често трябва да правят значителни ревизии предвид промените в икономическите перспективи и геополитическата несигурност, които тази година включваха премахването на блокирането на коронавирус от Китай и повишаването на лихвените проценти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"