fbpx

МФ иска двойно намаляване на сумите за разплащане в брой

В пакета от промени в данъчното законодателство, приет преди ден от кабинвета на извънредно заседание са включени и мерки, целящи ограничаване на сектора на „сивата“ икономика и повишаване на прозрачността на разплащанията.

С промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се предлага намаляване на прага на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лв.

Друго ограничение по тази линия е договорено с представителните организации от ресторантьорския бранш, като се предлага въвеждане на изискване работодателите от този сектор, които предлагат услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си задължително по банков път.

Част от идеите на финансовия министър Василев за борба със „сивия“ сектор са заложени и в предлаганите промени на ДОПК, въвеждащи финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които биха довели до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях, във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества.

Предлага се размерът на възнаграждението за тези лица да е 10 на сто от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията. Предвижда се долен праг на сумата, събрана вследствие на подадената информация, като условие за действие на режима по изплащане на възнаграждението. Този праг е 100 000 лв. По този начин ще се предотврати подаването на информация с цел решаване на междуличностни противоречия или конкурентни търговски конфликти.

Пакетът с промените е внесен в парламента и предстои да бъде разгледан спешно в комисия и пленарна зала, тъй като на основата на евентуално одобрените предложения ще се работи и върху проекта за бюджет 2024.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"