fbpx

Министърът на финансите с нов стимул за масово ваксиниране

Финансовият министър Асен Василев „откри“ нов стимул за по-масово ваксиниране.

По време на заседание на първия Обществен съвет, създаден от него на тема разходите на държавата, Василев коментира, че компании със 100% ваксиниран персонал няма да бъдат затваряни по време на евентуална нова ковид-вълна. Според министъра такава е напълно вероятна, предвид индийския щам.

Василев изтъкна, че за служителите, за които не е препоръчително да се ваксинират, работодателите може да правят по-чести тестове.

Трета вълна със сигурност ще има и тя ще бъде много по-тежка – новият индийски вариант е 60% по-заразен„, посочи още финансовият министър.

Припомняме, България освен, че е последна по ваксинация в ЕС, е сред държавите с най-голяма демотивация сред населението на тема ваксиниране.

По темата за актуализацията на бюджета за 2021 г. министър Василев съобщи, че „в момента тя се подготвя и тъй като икономиката върви добре, очакваме 1-1,5 млрд. лева допълнително събрани приходи таза година, което ще позволи и съответни на тази сума разходи“.

По думите на министъра, сегашната макрорамка на бюджета ще се запази в проекта за актуализацията му, като ще се преструктурират разходите, ще се разгледа и вариант за преизчисление на пенсиите.

Финансовият министърът каза още, че е необходимо да се преразгледа ефективността на разходите на държавата – т.е. да се спрат „течовете“ и неефективните разходи. Според него трябва да се повиши събираемостта на приходите. Това са две мерки, които в съществуващите сега размери на данъчните ставки позволяват да се намали разликата между разходите и приходите.

Темата за това какви разходи да бъдат заложени в бъдеще е въпрос на политики и това къде иска държавата да инвестира, което ще реши бъдещото правителство и Народното събрание“, заяви министър Василев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"