fbpx

Оставят ТЕЦ Марица Изток 2 да работи

ТЕЦ Марица Изток 2 ще работи с минимална възможна мощност“, заяви премиерът Стефан Янев. Той бе в село Средно Градище, където откри Националния фестивал на лавандулата, като коментира и въпроси, важни за региона и страната.

По думите му, централата няма как да бъде спряна, защото представлява балансираща мощност и при евентуална авария в други мощности подсигурява енергийната система.

Министър-председателят напомня, че това е проблем, който с годините е бил затлачван и не е възможно да бъде решен само за два месеца. Премиерът поставя въпроса защо проблеми като тези за живота на централата и за бъдещата заетост на работещите не са били решени досега, включително с разглеждане на различни възможности за преструктуриране. Янев отбелязва, че служебното правителство търси баланс, така че да бъдат отчетени интересите на всички заинтересовани страни и да има справедливо решение.

Според премиера е много важно ръководството на Марица Изток 2 да бъде окуражено да търси пазарни решения, а не само да чака държавата, чийто ресурс е ограничен, да помага.

Припомняме, казусът пред кабинета бе дали на въглищната централа да бъде дадена квота за домакинствата, което би й осигурило работа. Към момента КЕВР не предвижда от 1 юли скъпият ток от ТЕЦ „Марица Изток 2“ да се продава за бита, но от енергийното министерство гарантират, че включването на ТЕЦ-а няма да се отрази върху вече изчисленото поскъпване на тока.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"