fbpx

Moody’s ни постави на предпоследно място по подкрепа за икономиката

Според доклад на рейтинговата агенция Moody’s, цитиран от „Дневник“, фискалната подкрепа за икономиката от българското правителство през 2020 г. е била не повече от 4% от БВП на страната през предходната 2019 г.
Още толкова са кредитните гаранции от държавата за облекчаване удара от пандемията и излизане от икономическата криза.

Според агенцията това се равнява на около 4 млрд. лв. под формата на пряка помощ, данъчни облекчения и отложени събирания. Кредитните гаранции са за същата сума.

Анализът показва, че най-много подкрепа е заявило правителството на Чехия – общо 20% от БВП, но пряка фискална помощ е отпуснала Унгария – 7% от БВП.

Най-слаби са показателите на Румъния, след което сме ние. Пред нас са Хърватия, Словения, Словакия, Полша, Унгария и Чехия.

Вчера председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че близо година се бавят обещаните компенсации за средните предприятия. Бизнес анкета на БСК пък сочи, че едва 2 процента от предприятията са оптимисти за развитието на икономиката ни, а близо 60 на сто се отказват за момента от инвестиции в дейността си.

Може би в отговор на тези коментари и цифри премиерът Борисов свика работно съвещание, на което е отчетено, че подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 милиарда лева.

С разплатените вече мерки по линия на социалното министерство, възлизащи на около 1 млрд. лв., са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната.

Репликата на Васил Велев от вчера обаче е, че се дават пари за работни места, които в един момент може да изчезнат, тъй като поддържащите ги бизнеси ще фалират.

По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процеса по разплащане, докладвано още на премиера.

Вицепремиерът Томислав Дончев е изтъкнал, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“.

Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот“, заявява Дончев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"