fbpx

Москва не вярва САЩ да се съгласят на рязко намаляване на ценовия таван за руския петрол

Според официална руска позиция е малко вероятно Съединените щати да се съгласят с украинското предложение за намаляване на горната граница на цените на руския петрол до 30 долара за барел, тъй като това ще разтърси световните енергийни пазари и ще навреди на икономиката на САЩ, съобщава Ройтерс.

След като Русия нахлу в Украйна през 2022 г., Западът наред с много други санкции, през 2022 г. наложи таван от 60 долара за барел на руския петрол, който в момента се търгува на около 68 долара за барел. Преди да бъде определен този таван, украинският президент Володимир Зеленски през ноември 2022 г. настоя за лимит между 30 и 40 долара за барел.

Таванът от 60 долара досега се поддържа въпреки колебанията в цената на петрола и призивите на някои страни за по-нисък таван, за да се ограничат допълнително приходите на Москва. В същото време Съединените щати наложиха санкции на десетки танкери, заподозрени, че превозват петрол над ценовата граница, договорена от Г-7, ЕС и Австралия.

Президентът Владимир Путин заявява, че военновременната икономика на Русия – която е нараснала с 3,6% миналата година – е процъфтявала въпреки санкциите и че Русия, вторият по големина износител на петрол в света, има много купувачи за своя петрол.

Онзи ден прочетох, че Украйна се опитва да убеди Съединените щати да намалят горната цена на руския петрол до 30 долара за барел. Това минава всякакви граници“, коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. По думите му САЩ едва ли ще се съгласят с Украйна. Той твърди, че подобно намаляване на горната граница би имало сериозно въздействие както върху световния пазар на петрол, така и върху икономиката на САЩ.

Русия притежава повече от 5% от доказаните световни запаси от петрол и около една четвърт от доказаните световни запаси от природен газ, докато ОПЕК, водена от Саудитска Арабия, контролира около 80% от световните петролни запаси, според данни на ОПЕК.

Попитан за отношенията със Саудитска Арабия, чийто престолонаследник Мохамед бин Салман поздрави Путин за избирането му и която си сътрудничи тясно с Москва като част от групата ОПЕК+, Лавров каза, че Саудитска Арабия е следвала собствена политика. „Не бих казал, че те са тръгнали встрани от САЩ. Те просто решиха да провеждат националната си политика така, че никой (отляво или отдясно, или отгоре, или отдолу) да не им пречи, включително най-вече Съединените щати“, заявява още руският първи дипломат.

Енергийният сектор на Русия обаче е изправен пред сериозни предизвикателства като последици от войната в Украйна. „Газпром“ загуби по-голямата част от европейския пазар, а опитът на Москва да преориентира огромния енергиен износ на Русия на изток е изправен пред сериозни препятствия – както огромните разстояния до азиатските пазари, така и трудните преговори с Китай за цената.

Според Лавров няма да има недостиг на потребители на руски петрол. Той дава пример с Африка, където Русия е удвоила износа на петролни продукти за последната година и половина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"