fbpx

Може ли Северен поток 2 да се превърне в ново оръжие на САЩ срещу Русия?

От седмица американското правителство заплашва Русия с драконовски икономически санкции в случай на военна интервенция срещу Украйна. За да покаже по-голяма решимост, отколкото през 2014 г., когато позволи на Москва да анексира Крим, то увери, че става дума за безпрецедентни санкции, които „се е въздържало да наложи в миналото“ именно заради „огромното въздействие, които те биха имали върху Русия“ пише в свой коментар Capital.fr.

Може ли най-големият проблем на американската дипломация да се превърне в най-доброто ѝ оръжие? Оспорваният газопровод Северен поток 2, с който най-накрая Джо Байдън трябваше да се примири, се връща отново на политическата сцена, като един от главните „лостове“, с които Вашингтон да разубеди Москва от нахлуване в Украйна. Белият дом не заяви категорично дали Байдън не е размахал тази заплаха по време на телемоста, който той имаше с руския си колега Владимир Путин на 7 декември.

Но пред представители на медиите съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан подчерта, че тази възможност придобива „приоритетен характер“. Той отбеляза, че газопроводът все още не функционира, докато се чака сертифицирането от германска страна. Дотогава той не може да се използва като лост от страна на Путин. „По-скоро това е лост за Запада, защото, ако Владимир Путин иска бъдещият Северен поток 2 да пренася газ, той може би няма да поеме риска да нахлуе в Украйна“, заяви той.

„Ядрена заплаха“

Спекулации се въртят около възможността Вашингтон да отреже Русия от системата Swift, основното колело на световните финанси, което позволява движението на парите мужду банките. Тази възможност често се определя като „ядрена заплаха“, защото може да има тежки последици не само върху руската, но и върху световната икономика. Засега тя се предвижда от САЩ като крайна мярка и все още разглеждането ѝ не е било потвърдено от нито един висш служител на американската администрация.

Swift би била крайна ескалация в отношенията“, казва бившият посланик на САЩ в Киев Уилям Тейлър. Според него „Северен поток 2 може да бъде сериозно средство за натиск“, „една от най-важните мерки, чието прилагане трябва да се проучи“, защото би позволила на администрацията на Байдън да демонстрира по-голяма решимост, без да се стига до предизвикване на икономичекско земетресение. Северен поток 2 в продължение на дълго време тровеше отношенията между Вашингтон и Берлин.

Без конфронтация с Германия

САЩ се противопоставят твърдо на този газопровод, който преминава през Балтийско море, като заплашва да лиши Украйна от една част от нейните приходи, получавани от транзитните такси. Но той също е и средство за натиск върху Москва. Въпреки че политическият елит твърдо се противопоставя на проекта, нито едно американско правителство досега не е поемало риска да стигне до конфронтация с един ключов съюзник като Германия. И наложените досега ограничени санкции не успяха да предотвратят изграждането му.

Джо Байдън си даде сметка, че завършването на проекта е неизбежно и затова реши да сложи край на споровете с германците, като подписа през юли договор с тях, който сега може да излезе на преден план на международната сцена. В този договор се предвижда, че, ако Русия предприеме „агресивни действия по отношение на Украйна“, Германия може да наложи мерки, „за да ограничи руския износ към Евмропа в енергийния сектор“.

Въздействие върху вземането на решения в Европа

Върху този компромис, който навремето мина незабелязано, се опира днес американската дипломация. „Ако президентът Путин се насочи към Украйна, очакваме газопроводът да бъде прекъснат“, заяви категорично във вторник номер три в Държавния департамент Виктория Нюланд пред американския Сенат. За Уилям Тейлър това е могъщо оръжие, защото газопроводът представлява за Кремъл „проект с дългосрочно значение“.

Причината, поради която Путин държи толкова много на него е, че ще му позволи да отваря и затваря кранчето на газовите потоци към Европа“ и по този начин да влияе върху вземането на решения в европейските страни. Мярката със Северен поток 2 „въобще не е за пренебрегване“. На американската политическа сцена тя ще позволи на президента-демократ да отговори на републиканците, които не могат да му простят, че се е примирил с изграждането на газопровода.

Остава да се разбере дали Германия, която досега е показвала привързаността си към Северен поток 2, е готова да играе американската игра в момент, когато Ангела Меркел отстъпва властта на социал-демократа Олаф Шолц. „Германците са разделени по този въпрос“, казва Уилям Тейлър като подчертава, че бъдещата министърка на външните работи, еколожката Аналена Бербок, е по-скоро противничка на газопровода.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"