fbpx

МВФ и Moody’s остро предупредиха Лондон

Международният валутен фонд (МВФ) и рейтинговата агенция Moody’s разкритикуваха новата икономическа стратегия на Великобритания, докато инвеститорите се подготвят за още хаос на пазарите, което вече принуди Bank of England да обещае „значителни“ действия, съобщава Ройтерс.

Рядката намеса от страна на МВФ усили натиска върху новия финансов министър Куаси Квартенг да преразгледа политиката си, която предизвика срив в стойността на британските активи и доведе до по-високи разходи по заемите на Обединеното кралство и Европа. Той също така пося смут на ипотечния пазар, което доведе до предупреждения за рязък спад в цените на жилищата.

В ранната търговия днес в Лондон паундът се понижи с 0,5% до $1,067, а доходността на 20- и 30-годишните британски държавни облигации се повиши над 5%, за да достигне многогодишни върхове, тъй като разпродажбата на дълга на страната се разшири в четвърти ден от търговията.

Последната криза, която удари британската държава, беше предизвикана в петък, когато Квартенг и министър-председателят Лиз Тръс изложиха своята визия за връщане към доктрините на Тачър и Рейгъномика с дълбоки данъчни съкращения и дерегулация, за да измъкнат икономиката от години на стагнация на растеж.

МВФ изтъква, че предложенията, които изпратиха паунда до историческо дъно от $1,0327, вероятно ще увеличат неравенството.

Като се има предвид повишеният инфлационен натиск в много страни, включително Обединеното кралство, ние не препоръчваме големи и нецелеви фискални пакети на този етап, тъй като е важно фискалната политика да не работи в противоречие с паричната политика“, заявява говорител на МВФ, цитиран от агенцията.

Джим Рийд от Deutsche Bank, определи „порицанието“ като „доста язвително“.

В свое съобщение Moody’s казва, че големите нефинансирани намаления на данъците са „отрицателни за кредита“ за Великобритания.

Продължителен шок в доверието, произтичащ от опасенията на пазара относно надеждността на фискалната стратегия на правителството, което доведе до структурно по-високи разходи за финансиране, може да отслаби по-трайно достъпността на дълга на Обединеното кралство“, се посочва в позицията на Moody’s.

Министерството на финансите на Великобритания заяви, че бюджетната рамка, която ще бъде представена през ноември ще даде подробности за плановете на правителството за намаляване на дълга в средносрочен план.

Тъй като пазарите са в смут и законодателите в управляващата Консервативна партия стават все по-загрижени, Квартенг проведе през последните дни в разговори с шефове в банковия, застрахователния и финансовия сектор.

Главният икономист на Bank of England Хюи Пел заяви, че централната банка вероятно ще постигне „значително“ увеличение на лихвените проценти, когато се срещне на следващото си заседание през ноември, добавяйки, че сътресенията на финансовите пазари ще имат голямо въздействие върху икономиката и ще бъдат включени в следващата прогнози.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"