fbpx

Мярката 60:40 удължена до септември 2021-ва, „за да няма спекулации“, обяснява Борисов

На работно съвещание при премиера Борисов са били обобщени мерките на кабинета за подкрепа на бизнеса и гражданите, засегнати от пандемията.

Става ясно, че мярката 60/40 се удължава до септември 2021 г. Удължаваме я, „за да няма никакви спекулации с това, докога са парите“, уточнил е Борисов. Всъщност, това означава, че мярката би следвало да действа и след парламентарните избори, които евентуално биха предизвикали промени в управляващата конфигурация.

50-те лева на пенсионер ще ги има и през януари, като за това са заделени 106 млн. лева.

Борисов е обобщил, че всичките тези мерки са, за да се поддържат работните места, живота и стандарта на хората. „Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените“, допълва той.

Социалният министър Сачева е информирала, че и през следващата година продължават да действат мерките 60-40 и 80-20, а мярката за затворени бизнеси „Запази ме“ ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства. За новия дизайн на „Запази ме“ са предвидени 50 млн. лв.

Мярката 80-20 ще се финансира с европейски средства, като са целта от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително. „За мярката 60-40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е има подкрепа от държавата“, категорична беше Сачева.

Припомняме обаче, че множеството анкети и проучвания, които се правят в края на годината сочат, че минимален процент от бизнеса се възползва от мерките, разработени от кабинета. Това потвърждава и проучване на НСИ, публикувано тези дни.

Министър Сачева е обобщила, до момента по мярката 60-40 са платени 627 милиона лева (припомняме, амбициите бяха още пролетта да се изплатят 1 млрд. лева по тази мярка), запазени са 250 000 работни места. По мярката 80-20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места.

По отношение на мярката „Запази ме“, която към момента е известна като „24 лева на ден“ и която предстои да бъде трансформирана от догодина, Сачева е посочила, че за декември месец са получени 4 653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители. „Започнаха вече да се извършват плащанията, като ще се плаща и през дните между Коледа и Нова година“, отбелязва Сачева. По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.

От думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов пък се разбира, че с над 40 милиона лева ще бъдат подпомогнати малките и средните предприятия, като през декември са сключени 95 договора по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“. Ставя ясно още, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общия брой проектни предложения, става 1703.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"