fbpx

Под 10% от фирмите са ползвали през ноември мерките на правителството

Под 10 на сто (9,8%) от нефинансовите предприятия у нас през ноември са се възползвали от правителствени мерки за подпомагане на работодателите.
Това сочи бизнес изследване на НСИ, целяща да осигури и предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с COVID-19, върху различните сектори на икономиката в страната.

В същото време данните показват, че дори тези ниски стойности са почти рекордни спрямо предходните месеци, като само през май е имало повече компании (10.1%), които са се възползвали от икономическите мерки на правителството.

Икономическите дейности, обхванати от изследването, са: Индустрия; Строителство; Търговия, транспорт и ресторантьорство; Операции с недвижими имоти; Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения; Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности; Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности.

В обхвата на изследването не са включени предприятия, чиято основна икономическа дейност е: Селско, горско и рибно стопанство; Финансови и застрахователни дейности; Хуманно здравеопазване и социална работа; Образование; Държавно управление и държавно обществено осигуряване.

Фирмите са предприели собствени мерки за справяне със ситуацията. 20.4% от предприятията са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „дистанционна форма на работа“ – 18.0%, „неплатен отпуск“ – 17.0%.

От участвалите в анкетата предприятия 41.7% посочват, че през ноември са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с октомври, 46.1% са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 11.8% е имало увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че 52.8% от организациите в дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ – с 48.3%, за индустрията този дял е 43.0%, а за строителството – 36.4% (фиг. 2).

За следващия месец 92.5% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 4.5% – ще преустановят временно дейността си, а 2.1% – ще прекратят дейността си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"