fbpx

Заради 3% КЕВР не иска да преразгледа цената на топлината

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да преразгледа цените на топлинната енергия, независимо от високите сметки, получени от абонатите с последните сметки.

Това става ясно от писмо на председателя на КЕВР Иман Иванов до националния омбудсман Диана Ковачева в отговор на нейно писмо – искане за корекции в цените.

Според КЕВР неоснователни и тенденциозни са твърденията, че през заплащаните цени клиентите  кредитират „Топлофикация София“ ЕАД за разходите за природен газ, тъй като по аналогичен начин може да се твърди, че и доставчикът кредитира клиентите си за направените по-високи разходи за квоти въглеродни емисии.

От КЕВР напомнят, че според действащата наредба Комисията има право при необходимост по време на регулаторния/ценовия период, но не по-често от веднъж на 6 месеца, да измени цените на топлинната енергия, съответно на преференциалните цени и премиите за електрическа енергия, при условие, че е налице съществено изменение – над 15 %, между определената прогнозна цена на природния газ за този период спрямо постигнатата и прогнозната такава за оставащия срок от периода.

Два въпроса: прецаква ли топлофикация потребителите и за какво им харчи парите

Коментар на колумниста на ИЖ Емил Брандийски

Към настоящия момент обаче отчетните данни показват, че средното отклонение между определената прогнозна цена на природния газ за периода 01.07.2020 г. – 31.12.2020 г. спрямо постигнатата цена за същото шестмесечие възлиза на 12%.

В писмото се изтъква, че дори при ревизиране на прогнозните цени на природния газ за първото и второто тримесечие на 2021 г. с актуалните стойности на фючърсите газ за холандския газов хъб TTF на Европейската енергийна борса (EEX), актуалния курс на щатския долар и цените на петролните деривати (мазут и газьол), отклонението е отново около 12%, тоест под минималния изискуем праг от 15.

В същото време Комисията счита за неправилни изчисленията на някои граждански организации и за некоректни направените въз основа на тях твърдения, че от 01.07.2020 г. досега „Топлофикация София“ ЕАД е надвзела от клиентите си сума от порядъка на 14 млн. лв., в резултат на постигнатите по-ниски цени на природния газ.

Обяснява се, че въпросните изчисления не са съобразени с текста на разпоредбите, дефиниращи понятието „съществено изменение“, тъй като се основават на сравнение между постигната цена през третото  и четвъртото тримесечие на 2020 г. със средната прогнозна цена за целия регулаторен период, вместо с прогнозната цена за същото шестмесечие. При сравнение на прогнозираната цена на природния газ за тези две тримесечия на 2020 г. с отчетената цена за същия период е видно, че отклонението е в размер на около 12%, тоест надвзетата сума възлиза на 7,7 млн. лв.

КЕВР подчертава и факта, че разходите за природен газ са само един от ценообразуващите елементи на цените на топлинната и на електрическата енергия. Освен тях в утвърдените цени на производителите от ВЕКП са включени също и разходи за закупуване на CO2 квоти, за заплати и осигуровки на персонала и др.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"