fbpx

На Еврокомисията й омръзна да чака България да приложи закона за „такса смет“

такса смет, боклук

Няколко са предупрежденията към България, отправени от Европейската комисия в рамките на редовния пакет от решения за нарушения, в който ЕК предприема съдебни действия срещу държавите-членки за неспазване на техните задължения съгласно правото на ЕС. Тези решения, обхващащи различни сектори и области на политиката на ЕС, имат за цел да гарантират правилното прилагане на правото на ЕС в полза на гражданите и предприятията.

В сектора Обществени поръчки Комисията призовава страната ни да спазва правилата за обществени поръчки и концесии. До София е изпратено мотивирано становище за несъответствието на националното ни законодателство с правилата за обществените поръчки. Изтъква се, че българското законодателство въвежда две изключения от прилагането на правилата за обществени поръчки, а именно за определени лекарствени продукти и за изграждане и поддръжка на инженерни съоръжения от преграден тип за охрана на държавната граница.

Въпреки че България е разгледала по-голямата част от проблемите на несъответствието, тъй като нарушението е открито през 2019 г., страната ни не е успяла да направи това за горепосочените изключения. България разполага с два месеца, за да отговори на аргументите, изтъкнати от Комисията. В противен случай Комисията може да реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз.

Комисията призовава още България да прилага принципа „замърсяването плаща“ при изчисляване на таксата за управление на отпадъците. Започва процедура за нарушение на Рамковата директива за отпадъците. Изтъква се, че в България разходите за управление на отпадъците, които плащат гражданите и бизнеса, се основават на данъчната стойност на имота и не отчитат съответните параметри като количеството битови отпадъци. Въпреки че България е променила законодателството си, за да реши проблема, прилагането на разпоредбите се отлага всяка година от 2015 г. насам. Според последната информация от българските власти прилагането на разпоредбите може да влезе в сила през следващите две години. Поради това от Комисията съобщават, че изпращат официално уведомително писмо до България, която сега разполага с два месеца, за да отговори и да отстрани недостатъците. При липса на задоволителен отговор Комисията може да реши да издаде мотивирано становище.

Българи, заедно с още няколко страни от съюза е предупредена да спазва правилата на ЕС относно личните карти и документите за пребиваване.

В конкретния случай, визиращ страната ни, това се отнася за лични карти, документи за пребиваване, издадени на граждани на ЕС и карти за пребиваване, издадени на членове на семейството извън ЕС.

По отношение на Европейската заповед за арест от ЕК заключават, че България не е транспонирала правилно правилата относно задължителните основания за неизпълнение, ефективен съдебен контрол преди предаването и понятието за хуманитарни причини за отлагането на предаването, като с това не спазваме Рамковото решение относно европейската заповед за арест (ЕЗА) и процедурите за предаване между държавите-членки.

На следващо място Комисията ни призовава, заедно с още няколко държави, да транспонират Директивата за достъпността на продукти и услуги за хора с увреждания. Белгия, България, Италия, Унгария, Малта, Полша, Словения и Финландия не са посочили по достатъчно ясен и точен начин всички национални мерки, които считат за съответстващи на различните задължения, наложени от директивата, посочват от ЕК.

Еврокомисията смята също така, че страната ни не е транспонирала правилно правилата на ЕС относно периодичните прегледи за техническа изправност.

Припомня се, че промените в последната директива засягат практическите аспекти на периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на моторни превозни средства и техните ремаркета, по-специално чрез актуализиране на обозначенията за категория превозни средства за високоскоростни трактори, дву- и триколесни моторни превозни средства и четириколки. Той също така добавя eCall, система за изпращане на автоматизирани съобщения до службите за спешна помощ след катастрофа, към списъка с артикули, които трябва да бъдат обект на периодични прегледи за техническа изправност. Крайният срок за транспониране на директивата в националното законодателство е бил 27 септември 2022 г.

Според комисията в България и Финландия транспонирането все още е недостатъчно в определени области, обхванати от директивата, включително например задължението за добавяне на eCall към списъка с тестови елементи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"