fbpx

ОАЕ с мащабни амбиции за лидерство във водородната индустрия

Обединените арабски емирства ще бъдат домакини на COP28 през ноември. Осмата страна по обеми на износ на петрол обяви, че ще увеличи  ангажиментите си, поети през 2015 г. по време на Парижкото споразумение. Първоначалната цел за намаляване на емисиите на CO2 с 31% до 2030 г. е преразгледана в положителна посока, а освен това Емирствата представиха грандиозен план, който да ги превърне в лидер във водородната индустрия, пише RFI.

Обединените арабски емирства имат ясна цел, поставена преди шест години – да постигнат въглеродна неутралност на територията си до 2050 г. Наскоро властите направиха още една стъпка към реализирането на тази цел. Планираното за 2030 г. намаление на емисиите на СО2 с 31% е преразгледано на 40%.

Заместник-секретарят по въпросите на енергетиката и петрола Шариф Алолама представи грандиозен план за насърчаване на водородната индустрия в страната. През следващото десетилетие трябва да се произвеждат близо 1,4 милиона тона водород годишно, като това количество трябва да дотигне 15 милиона през 2050 г.

Производството се осигурява от държавната компания Masdar

За целта почти цялото производство ще бъде осигурено от държавната компания Masdar, която се надява да постигне рязко намаляване на производствените разходи през следващите години. Предвижда се скоро да бъдат изградени два производствени центъра. За да превърнат целите си в реалност, Емирствата ще се ползват от подкрепата на германски компании, както и от партньорство с Берлин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"