fbpx

Нов доклад на ООН: планетата се дави в океан от дългове

Планетата се дави в океан от дългове, предупреждава ООН в нов доклад за задлъжнялостта на държавите. Това положение, което завлича най-слабите към дъното, се дължи на несправедлива финансова система, заявява генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от RFI*. Африка е континентът, който страда най-много.

Общо дългът на държавите е пет пъти по-голям, отколкото през 2000 година. От него 70% са емитирани от богатите страни. Дълговете на САЩ, Япония и на много европейски страни са колосални спрямо техния БВП – 200% за Япония и Италия.

Но тежестта на дълга е много по-лека в северното полукълбо, тъй като лихвените проценти, предоставени от пазарите, с благословията на рейтинговите агенции, остават твърде поносими. За Съединените щати те са средно едва 3% през 2022 г., докато в развиващите се страни, цената на обслужването на дълга е смазваща. Това е особено валидно за Африка, където заетите пари са най-скъпи.

Среден лихвен процент над 11%

Тази голяма разлика между Севера и Юга не е отражение само на засегнатите икономики. Но това несправедливо изкривяване е характерно „още от колониалните времена, когато е създадена международната финансова архитектура“, продължава генералният секретар на ООН.

Днес развиващите се държави, които са по-малко мощни и по-малко взаимосвързани от развитите страни, не представляват никакъв системен риск, т.е. риск от зараза на световната финансова система в случай на фалит. Тука вече виждаме, че не рискът е системен, обвинява Антонио Гутериш, а че се проваля тази архитектура, която е безвъзвратно остаряла.

Сравнение на средната доходност на глобалните диверсифицирани доларови облигации на JPMorgan EMBI по региони с доходността на германските и американските 10-годишни облигации от януари 2022 г. до май 2023 г.

Много страни са направо задушени от дълга

Африканските страни биват задушавани все повече от дълговете си, след като са принудени да плащат най-високите лихви в света. За десет години цената на обслужването на дълга се е увеличила със 130% в Африка, което е два пъти повече, отколкото във всички развиващи се страни. През същия период разходите за здравеопазване са се увеличили само с 6%, инвестициите – със 7%, а бюджетът за образование е намалял.

Обслужването на дълга поглъща останалата част от бюджета. Във всяка втора африканска страна, държавата харчи повече пари за изплащане на тези заеми, отколкото за образование и здравеопазване. С Ковид проблемът със задлъжнялостта се задълбочи. Все повече държави са тласнати към фалит. Доказателство за това е положението на Замбия, Чад и Гана, три страни, които днес се борят с кредиторите си, за да преструктурират дълга и така да могат да облекчат съкрушителното му бреме.

Неравенство по отношение на задлъжнялостта

Тади констатация вече беше направена много пъти през последните години, без нещата в действителност да се раздвижат. Осъзнаването на проблема не е достатъчно за неговото решаване. Затова трябва непрекъснато да си припомняме размера на неравенството по отношение на задлъжнялостта. Единствено в разгара на Ковид кризата през 2021 г., Г-20 спря обслужването на дълга за най-бедните страни.

Богатите страни също така поеха ангажимент да отстъпят част от своите специални права на тираж (СПТ), емитирани от Международния валутен фонд (МВФ), на най-бедните държави. Но отстъпените 100 милиарда долара все още не са изплатени. Припомняме, Антонио Гутериш поиска тези пари най-накрая да бъдат предоставени. Другият изход от тази пълзяща дългова криза е чрез рекапитализация на банките за развитие. Тези теми отново ще бъдат обсъдени по време на срещата на Г-20 през септември, която ще се проведе под председателството на Индия.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"