fbpx

Над 30 хил. зелени евросертификата изтеглени за 4 часа

Над 30 000 зелени цифрови сертификати за ваксинация срещу COVID-19 са прегенерирани за по-малко от 4 часа, съобщиха от „Информационно обслужване“.

Компанията днес в 14.00 ч. въведе в експлоатация системата за преиздаване на документите в европейски формат. Тя е разработена с цел максимално улеснение на гражданите, които не е необходимо да посещават личните си лекари или ваксинационните центрове, поставили ваксината. 

Притежателите на вече издаден сертификат могат да преиздадат документа в европейски формат от сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, секция „Аз и моето семейство“.

Генерирането на сертификата не изисква квалифициран електронен подпис (КЕП).

За целта трябва да се въведе ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН), получен при регистрацията на поставената доза в Националния регистър на имунизациите. НРН може да бъде открит в стария сертификат, в колонката „Национален референтен номер“. Системата позволява изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно

Значителният брой на преиздадените документи само за няколко часа показва, че системата работи безупречно“, коментира изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му до момента не са констатирани технически проблеми при генериране на европейския зелен сертификат.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"