fbpx

Намалели петролни запаси в САЩ повишиха цената на суровината

петрол цени нефт

Цената на петрола се повиши над 56 долара за барел, съобщи Ройтерс. Като причини се посочват индустриални данни, според които запасите на суров петрол в САЩ неочаквано са намалели, както намаляване на тревогите за увеличаване на случаите с Ковид-19 в Китай, който е вторият най-голям потребител на петрол в света.

Официалните китайски данни показват 75 нови потвърдени случая на COVID-19, което е най-ниското ежедневно покачване от 11 януари.

Американският петролен институт (API) заяви, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 5,3 милиона барела. В същото време анализаторите очакваха тяхното покачване.

Петролът Brent се повиши с 51 цента, или 0,9%, до 56,42 долара за барел. Американският суров петрол от Западен Тексас (WTI) поскъпна с 41 цента, или 0,8%, до 53,02 долара.

„Цените на петрола нарастват тази сутрин на фона на данни, сочещи към неочакван спад в американските сурови запаси“, заявява Стивън Бренок, брокер от PVM, цитиран от агенцията.

Коментира се, че Brent е близо до 11-месечен връх от $ 57,42, достигнат на 13 януари, след като се възстанови от 21-годишния минимум под $ 16 през април – поради възстановяване на търсенето, особено в Китай и огромни съкращения на доставките от ОПЕК и нейните съюзници, известни като OPEC +.

На фокус по-късно ще бъдат резултатите от двудневната политическа среща на Федералния резерв на САЩ. Анализаторите очакват централната банка да се придържа към своя по-миролюбив тон, за да помогне за ускоряване на икономическото възстановяване.

В същото време официалните китайски данни показват 75 нови потвърдени случая на COVID-19, което е най-ниското ежедневно покачване от 11 януари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"