fbpx

Най-висок процент българи в ЕС „наследяват“ лошото финансово състояние на родителите си

Съществува зависимост между финансовото състояние на домакинството на родителите и риска от бедност след време – сред порасналите техни деца.

През 2019 г. в ЕС в риск от бедност са 23,0% от хората с „лошо” финансово положение в домакинството си, когато са били на около 14 години. Това е с 9,6 процентни пункта (п.п.) по-високо от процента на риск от бедност сред тези с „добро“ финансово положение в домакинството им от детството.

Информацията е от данни на Евростат относно предаването на негативите между поколенията от ad hoc модула на ЕС-Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC).

Уви, България отново е първа в негативната класация с 40,1% риск от бедност на хората, които в детството си са живяли в домакинство с лошо финансово положение. На другия край на скалата е Чехия (10,2%)

Чехия (5,9%) е лидер и обратния аспект на коефициента – на риск от бедност за сегашните възрастни с добро финансово състояние на домакинството от детството им. Тук България е с около 12%.

В почти всички държави-членки на ЕС процентът на риск от бедност е по-висок за хората, които са имали лошо финансово положение в миналото. Най-големи разлики са регистрирани в България (27,6 процентни пункта разлика между лошо и добро финансово положение в миналото), Румъния (17,1 процентни пункта) и Италия (14,8 процентни пункта).

На другия край на скалата най-малки разлики са регистрирани в Латвия (0,6 pp) и Австрия (0,7 pp), както и в Естония (1,8 pp) и Финландия (2,0 pp).

В Дания процентът на риск от бедност сред хората, които са имали добро финансово положение в миналото, е по-висок от тези, които са имали лошо финансово положение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"