fbpx

Недостиг на горива в Русия

Русия, един от най-големите производители на петрол в света, е изправена пред недостиг на гориво, което е от решаващо значение за събирането на реколтата в някои части на южните и житни райони, като ситуацията може да се влоши през следващите месеци, посочват източници на Ройтерс.

Според търговци пазарът на горива е бил ударен от комбинация от различни фактори, включително поддръжка на петролни рафинерии, проблеми в инфраструктурата на железниците и по-слабата рубла, която стимулира износа на горива.

Русия се опита да се справи с недостига на дизел и бензин през последните месеци, обмисляйки ограничаване на износа като последен опит да предотврати сериозна горивна криза – която е чувствителна за Кремъл преди президентските избори през март, коментира Ройтерс.

Решението на правителството да намали субсидиите за рафинериите вероятно ще влоши наличието на гориво в най-големия износител на зърно в света.

Регионалните депа за петролни продукти в южните региони на Русия трябваше да намалят или дори да спрат продажбите на гориво, докато бензиностанциите за продажба на дребно бяха принудени да ограничат обемите на продажба на гориво на клиентите.

Бензинът Аи-92 не се продава на дребно в Краснодарския край, в Адигея и Астрахан почти няма бензин Аи-95 и дизел“, отбелязва търговец, опериращ в южната част на Русия.

Друг търговец казва пред Ройтерс, че втора седмица няма продажби на дизел в петролните депа и няма дизел на пазарите на дребно в цялата Самарска област, разположена в района на река Волга.

Руският вицепремиер Александър Новак каза в сряда, че няма недостиг на гориво.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви, че няма недостиг на гориво. Но той също така изтъква, че правителството работи върху мерки за осигуряване на стабилни доставки за вътрешния пазар, включително увеличаване на нивата на задължителни продажби на борсите и ограничаване на броя на износителите.

Търговци информират, че недостигът на пазара на дребно е последван от рязко покачване на цените на едро. Държавата поставя таван на цените на дребно, като нарежда на продавачите да повишават цените на бензина и дизела само в съответствие с официалната инфлация.

Според източници от индустрията, ситуацията ще се подобри не по-рано от октомври, когато много петролни рафинерии ще приключат поддръжката си, докато сезонното търсене се очаква да намалее.

Цените на дизела на едро са започнали рязко да се повишават през юли. За последните два месеца цените на дизела на стоковата борса са скочили средно с над една четвърт до 67 000 рубли (700 долара) за тон. „Ние не купуваме. Цените са безумни„, казва собственик на склад за горива.

Министерството на енергетиката заяви миналата седмица, цитирано от Ройтерс, че обемът на производството на петролни продукти в Русия напълно отговаря на текущото търсене на гориво, като се вземе предвид пренасочването на част от износа на бензин и дизел към вътрешния пазар, както и използването на запаси.

Министерството на енергетиката също така препоръча по-рано този месец петролните компании да намерят начини да ограничат покачването на цените на горивата на едро в земеделските региони.

В изявление се изтъква, че някои проблеми с доставките са възникнали поради голямото задръстване на железопътните линии в Южна Русия по време на туристическия сезон. Руските железници заявяват от своя страна, че водят дискусии с производителите на петрол и са готови да решат проблемите.

Ройтерс цитира свои източници, според които обаче доставките на гориво за южните региони чрез железниците не зависят от увеличаването на пътническия трафик. „Всички заявки за транспортиране на гориво по вътрешни маршрути се дават с приоритет… и „почти 100% от всички продукти се доставят навреме“, се казва в съобщението.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"