fbpx

Недостигът на работна ръка бута надолу промишленост и строителство

Несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене от страната и набиращият скорост фактор „недостиг на работна сила“ са сред причините, обуславящи спадането на бизнес климата в промишлеността с 8.4 пункта през юни. Към това се добавя и недостатъчното търсене от чужбина.

Анкетата на НСИ отчита подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но това не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за известно увеличение, въпреки че преобладаващата част от тях очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Строителството също е надолу през юни с 6.5 пункта спрямо предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи дейността, остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила, конкуренцията в бранша и цените на материалите, като в сравнение с предходния месец се отчита нарастване на отрицателното им влияние.

Прогнозите обаче както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са благоприятни.

Показателят „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва приблизително нивото си от май. Прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса през следващите шест месеца са неблагоприятни, като и очакванията им относно обема на продажбите през следващите три месеца са резервирани.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основната пречка за дейността, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното ѝ въздействие. На второ и на трето място са недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени търговците на дребно предвиждат известно увеличение през следващите три месеца.

При услугите показателят нараства с 2.7 пункта, което се дължи на позитивните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги също са благоприятни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"