fbpx

Неусвояваният от България азерски газ четири пъти по-евтин от руския

Цената на азербайджанския природен газ, доставян в България, е четири пъти по-ниска от стойността на руския. Това е съобщил председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на заседанието за цените на природния газ през месец ноември. Информацията е от подробен репортаж на руската агенция Интерфакс, цитирана от Blacksea-caspia.

Агенцията подробно проследява разговорите по време на заседението и коментарите за разликите в цените на природния газ Баку и Москва.

Иван Иванов е цитиран да съобщава, че България внася от Азербайджан само 350 милиона кубически метра природен газ от договорения 1 милиард годишно.

Ръководителят на компанията „Булгаргаз“ – Николай Павлов на свой ред е заявил, че България не може да избира свободно от къде и кога да внася азербайджански газ. Според думите му, заради незавършеното строителство на интерконектора Гърция – България (IGB), „Булгаргаз“ внася азерския природен газ по алтернативен маршрут, съгласуван с Баку.

Също така, Николай Павлов е посочил, че „всички ценови преимущества на азербайджанския газ и на природния газ от други доставчици е в полза на потребителите“.

По-рано, заместникът на вицепрезидента на SOCAR (Държавната нефтена компания на Азербайджанската република, ДНКАР) по маркетинга и инвестициите – Виталий Беглярбеков, е заявил, че през месец юли 2022 година, България вече ще може да получава азербайджански природен газ по интерконектора IGB.

Сега азербайджанският газ влиза в България по съществуващата мощност от 3,698 милиарда кубически метра годишно, намираща се на граничния пункт с Гърция – „Кула – Сидерокастро“.

Доставките на азербайджански газ по Трансадриатическия газопровод (TAP) за потребителите в Италия, Гърция и България, започнаха на 31 декември 2020 година.

Общата дължина на TAP възлиза на 878 километра, 550 километра от които минават през Северна Гърция, 215 километра – през територията на Албания, 105 километра през Адриатическо море и 8 километра на италианска територия.

Газопроводът е предназначен за транспортиране на 10 милиарда кубически метра природен газ годишно от находището Шах Дениз в рамките на „Стадий – 2“ от разработването му, през Гърция и Албания за Западна Европа. Пропускателната способност на газопровода позволява удвояването на дебита му до 20 милиарда кубически метра годишно.

Припомняме, преди време Баку обяви, че може да осигури 40% от използвания от България природен газ. Президентът Аливе пък коментира, че Азербайджан има готовност да увеличи договорените доставки, но преди това трябва да има нови споразумения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"